Samtale på Radio4 mellem journalist og biskop om sorg er sært opløftende

"Biskoppens julehjælp" på Radio4 et eksempel til efterfølgelse i adventstiden og til andre tider. Det gør en forskel at tale med hinanden

”Biskoppens julehjælp” er titlen på programmerne, der sendes hver onsdag i denne måned på Radio4, og hvor biskop emeritus, Kjeld Holm (t.h.), fortæller om sin sorg.
”Biskoppens julehjælp” er titlen på programmerne, der sendes hver onsdag i denne måned på Radio4, og hvor biskop emeritus, Kjeld Holm (t.h.), fortæller om sin sorg. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Kjeld Holm, biskop emeritus i Aarhus, har fået sig en besøgsven. Det er ikke et helt almindeligt besøgsvens-arrangement, men som med andre besøgsvenner lyder det til, at både den besøgte og den besøgende har glæde af aftalen.

Kjeld Holms besøgsven er Gitte Smedemark, journalist i flexjob på Radio4, og derfor får også lytterne glæde af arrangementet. Tanken er, at journalisten en gang om ugen i adventstiden skal besøge den tidligere biskop i hans lejlighed i Aarhus. ”Biskoppens julehjælp” er titlen på programmerne, der sendes hver onsdag i denne måned på Radio4, hvor de efterfølgende kan høres som podcast.

Biskoppen og journalisten kender ikke hinanden på forhånd. Journalisten spørger flere gange til det store skift at gå fra den store embedsbolig, Dronningens bispekåbe og de mange engagementer til en tilværelse som forhenværende. Ja, det var da et skift, men det var også en lettelse, forstår man.

Tilværelsen som forhenværende er et nyt livsafsnit, og der er stadig noget at glæde sig over. Kjeld Holm tror aldrig, at han har oplevet så smukt et efterår som i år, på trods af eller måske på grund af krisetiderne: ”Det er en tid, hvor taknemmeligheden er til stede,” som han siger.

Det er dog ikke skiftet til forhenværende, der fylder for Kjeld Holm. Han savner sin kone, som han har været gift med i mere end 50 år. Hun lider af alzheimer og er flyttet på plejehjem tidligere på året, og selvom de har daglig kontakt savner han Birthe. Kærligheden er der stadig. Selv har han brækket ryggen og været gennem flere operationer og et langt rekonvalescensforløb, et rent helvede, kalder han det. Humøret er, forsikrer han, gennemgående godt, men der er også tunge stunder, hvor han ikke har det godt, og hvor han er ked af det.

Samtalen går lidt frem og tilbage, der bliver lavet Nescafé og spist pebernødder, telefonen ringer. Journalisten spørger flaksende, og det er ikke helt på plads, hvad det egentlig er for en rolle, hun tager på sig i samtalen.

Hun skifter mellem at agere spørgende som journalist, selvmeddelende som en sjælesorgssøgende og til andre tider deltagende, hjælpende. Hvad kan hun gøre for at løfte humøret hos biskoppen? ”Være her og være glad,” lyder svaret. ”Glæden smitter; det gør sorgen også.” Selvom konceptet flyder en hel del, er samtalen mellem Gitte Smedemark og Kjeld Holm alligevel sært opløftende. Det er indlysende, at hverken Smedemark eller nogen som helst anden besøgsven eller samtalepartner kan gøre noget i forhold til Kjeld Holms helt store sorg. Han savner sin kone, som er der og ikke er der. Men samtalen i sig selv løfter sindet. Man mærker forventningen hos dem begge, da de siger farvel. Vi ses igen.

På den måde er biskoppens julehjælp et eksempel til efterfølgelse i adventstiden og til andre tider. Det gør en forskel at tale med hinanden.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.

”Biskoppens julehjælp” er titlen på programmerne, der sendes hver onsdag i denne måned på Radio4