Medierne er ukritisk gået i selvsving over ny sæson af Borgen

Politiske journalister har fået travlt med at diskutere og analysere Borgen. Men dækningen er mere præget af medieselvsving end en kritisk analyse af iscenesættelsen af den politiske verden.

Landets fiktive udenrigsminister Birgitte Nyborg bliver interviewet af en journalist fra den fiktive tv-station TV 1 i den nye sæson af Borgen, der bliver sendt søndag aften på DR 1.
Landets fiktive udenrigsminister Birgitte Nyborg bliver interviewet af en journalist fra den fiktive tv-station TV 1 i den nye sæson af Borgen, der bliver sendt søndag aften på DR 1. Foto: Mike Kollöffel/DR.

Borgen er fiktion. Birgitte Nyborg har ikke været statsminister i Danmark, og Kasper Juul har ikke fået job i en stor erhvervsvirksomhed på Als. Så vidt vi ved.

Men fakta og fiktion er blandet godt og grundigt sammen i DR’s dramaserie, og hvis man undervejs mister fornemmelsen for forskellen, er man undskyldt: Ideen til fjerde sæson er fostret af Martin Lidegaard, MF og tidligere radikal udenrigsminister. Birgitte Nyborg lånte som De Moderates statsminister markante og mindeværdige replikker af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som siden har stiftet partiet Moderaterne. En ægte tv-producer spiller den fiktive rolle som tv-producer på TV 1 i serien. Svend Hardenberg, tidligere markant departementschef hos landsstyreformanden, har rollen som den grønlandske udenrigs- og råstofminister Hans Eliassen.

Der er tætte forbindelser mellem fakta og fiktion. Hvis en femte sæson af serien, ser dagens lys, er der sikkert en rolle til Martin Rossen, tidligere særlig rådgiver for statsministeren, ligesom Barbara Bertelsen, statsministerens nuværende departementschef, har mulighed for et interessant comeback som skuespiller, hvis hun – med eller mod sin vilje – skulle forlade statsadministrationen. Og kunne Pilou Asbæk, der har meldt sig ind i Socialdemokratiet, mon ikke gå efter en karriere som minister, hvis abstinenserne efter Borgen bliver for stærke? Virkeligheden overgår som bekendt fantasien.

Fiktion skaber sit eget rum. Det er det fine ved fiktion. Borgen er fiktion, men DR gør alt, hvad man kan for at forstyrre fiktionsuniverset, fordi man har lagt dækningen af tv-serien i hænderne på politiske journalister.

Det politiske talkshow laver ”Borgen special”, og på appen DR Lyd kan man lytte til podcasten ”Vild med Borgen”, der med den joviale Johannes Langkilde som vært lover at kaste sig ”frådende over hvert eneste afsnit”, gennemgå dem med ”kirurgisk præcision sammen med kloge og sjove gæster, så vi bliver klogere på både Borgen og virkeligheden, mens vi har det sjovt.” Det lyder som en besværgelse. Jeg holdt til en halv udsendelse. Konceptet er en politiker og en journalist i studiet. Der er selvsving i medieboblen, alt imens ”Badehotellet” på TV 2 løber med seerne.

Hvor er den kritiske kulturjournalistik, der tager Borgen på ordet og analyserer iscenesættelsen uden at falde på halen for fænomenet? Hvor er den velfunderede, grundige analyse af dramaturgi, persontegning og klipning, der ikke alene er optaget af at sammenligne og finde citater fra Borgen til Borgen? Hvor er den analyse, der kunne gøre seerne reelt klogere? Ikke kun på tv-serien, men også på dynamikken mellem journalister, politikere og embedsmænd.  

Borgen har sine store kvaliteter, det arktiske spor er interessant. Jeg ser med på fjerde sæson med høje forventninger, men jeg er stået af på kommentarsporet. Der er grænser for, hvor meget man skal lade sig forstyrre i fiktionsuniverset. Og Borgen er fiktion.

Birgitte Stoklund Larsen er stiftskonsulent og foredragsholder.