Mennesket er ufejlbarligt efter den konservative overbevisning. Men adel forpligter også

Skal man være ufejlbarlig som statsministerkandidat? Ikke just, men alligevel giver kandidaturet en moralsk forpligtelse

Partiformand Søren Pape Poulsens (K) troværdighed har været til diskussion, efter det viste sig, at udtalelser om hans privatliv var forkerte.
Partiformand Søren Pape Poulsens (K) troværdighed har været til diskussion, efter det viste sig, at udtalelser om hans privatliv var forkerte. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

”Det private er politisk,” lød et gammelt slogan fra rødstrømpebevægelsen, for kvindekampen skulle også foregå i privaten. Det er vel næsten umuligt, at stærke politiske overbevisninger ikke sætter et vist præg på hjemmelivet, men det er grundlæggende usundt at reducere alt til politik. Det er ikke nogen dårlig politik at holde det private privat og det politiske i den offentlige sfære, så vidt det er muligt.

Men det sker ikke kun, at det politiske trænger ind i det private, sommetider bliver det private også taget ud i det politiske. Det gjorde den konservative partiformand og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen med offentlige udtalelser om sin kommende eksmands relation til præsidenten i Den Dominikanske Republik, samme mands jødedom og Papes brug af en privat ferie til et uofficielt ministerbesøg i den caribiske østat. Og når man som Søren Pape Poulsen har brugt oplysninger om sine private forhold i politiske sammenhænge, får det private naturligvis en politisk dimension.