Kurt Strand: Hvem tør for alvor tro på, at 2021 byder på en tilbagevenden til normaltilstande?

Mens vi venter på coronavaccinen er der god grund til, at vi i lang tid fremover indstiller os på et liv, der er noget anderledes, end det vi er vant til

"Lad os i det mindste glæde os over, at vi lever i et land, hvor der synes at være styr på det meste," skriver Kurt Strand, mens han venter på en vaccine.
"Lad os i det mindste glæde os over, at vi lever i et land, hvor der synes at være styr på det meste," skriver Kurt Strand, mens han venter på en vaccine. . Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix, Claus Bech/Ritzau Scanpix.

”Jeg håber, jeg kan bidrage. Jeg gør det for os alle sammen. For dig, din familie og dine børn. Din far og mor. For alle jer i Danmark. For vi har kun et mål nu: Vi skal have den vaccine.”

Den brasilianske tandlæge Denise Abranches begrundede uden tøven, hvorfor hun allerede i juni sagde ja til at lade sig covid-19-vaccinere med risiko for at blive ramt af ukendte bivirkninger. Og uden sikkerhed for, at den indsprøjtede vaccine faktisk ville give hende den beskyttelse, hun gerne ville opnå i sin daglige og tætte kontakt med smittede og coronasyge patienter.

Denise Abranches medvirkede i et vaccineindslag i ”21Søndag” på DR 1. Et af mange om det, vi alle sammen venter og håber på. Desværre fortsat med lange udsigter, for selvom der synes at være flere gennembrud på vej – og selvom forsøg med mennesker som den brasilianske tandlæge er i fuld gang flere steder – venter der stadig en lang række processer og godkendelsesprocedurer forude.

Nok stod der ”Forskere tæt på gennembrud” i bunden af tv-skærmen, og selvom det er rigtigt, og på trods af, at en del af de vanlige arbejdsgange kan blive speedet op, er der jo af gode grunde ikke vaccine til alle på én gang. Den socialdemokratiske statsminister og hendes følge af embedsmænd fortalte ganske vist løfterigt på et pressemøde i sidste uge, at der er indgået aftaler om leverancer fra tre store vaccineproducenter, men det er logisk noget, der vil foregå over en længere periode.

Dermed syntes det at være baseret på en sund portion realisme, da professor i infektionssygdomme Jens Lundgren fra Rigshospitalet – vel snart kendt af ethvert barn i Danmark for sine hyppige tv-optrædener – i ”21Søndag”-indslaget manede til besindighed da han blev spurgt til sandsynligheden for vaccinationer allerede i begyndelsen af næste år: ”Det tror jeg ikke kommer til at ske.”

Alt i alt er der – uanset at brugbar vaccine rykker tættere på dag for dag – god grund til, at vi i lang tid fremover indstiller os på et liv, der er noget anderledes, end det vi er vant til.

Vel gælder de seneste stramninger af restriktioner i det offentlige liv kun til den 2. januar, men hvem tør for alvor tro på, at 2021 bliver indledt med en pludselig tilbagevenden til en normaltilstand?

Men uanset at det meste er temmelig træls, så lad os i det mindste glæde os over, at vi lever i et land, hvor der synes at være styr på det meste. Medierne vil selvfølgelig finde hår i suppen og påvise ulogiske, modstridende meldinger, men alligevel er der grund til at være rimelig tryg ved regeringens og myndighedernes håndtering. Og indtil videre synes ingen at have bud på andre seriøse tiltag og løsninger.

Så mens vi venter på vaccinen, vil der igen og igen blive stillet spørgsmål om, hvornår en vaccine er klar. Hvordan den vil virke? Og hvem der skal forrest i køen, når der skal prioriteres i leverancer, hvor der i begyndelsen næppe er nok til alle?

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.