Messerschmidt indhentet af fortiden, tidsåndens tyranni og finansverdenens fortrædeligheder

I denne udgave af "Ugens debat" ser Jørgen Carlsen nærmere på Messerschmidts svindel og dokumentfalskneri, en aflyst Frankenstien-ballet samt Danske Banks hvidvaskskandaler

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, som er sigtet for svindel med EU-midler og dokumentfalsk, får også kritik for dårlig hukommelse af sin dansklærer i gymnasiet. – Foto: Leif Tuxen.
Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, som er sigtet for svindel med EU-midler og dokumentfalsk, får også kritik for dårlig hukommelse af sin dansklærer i gymnasiet. – Foto: Leif Tuxen.

At Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, ville gøre klogt i at være mere påpasselig med sin gøren og laden blev tydeligt i løbet af den seneste uge. Hans synderegister omfatter både større og mindre sager.

Ud over Meld og Feld-sagen, som nu langt om længe har konkretiseret sig i en sigtelse for svindel og dokumentfalsk, har han på det seneste også gjort sig skyldig i en erindringsforskydning, som har fået hans gamle dansklærer fra Skt. Annæ Gymnasium til at reagere.

Som et led i sit aktuelle korstog mod de kulturradikales kasten vrag på kulturarven udtalte Messerschmidt i et interview, at litteraturundervisningen i hans ungdom havde sit historiske startpunkt med Herman Bang. Det vil hans lærer fra dengang ikke have siddende på sig.

Han har taget til genmæle ved at præsentere den samlede pensumliste af ældre dansk litteratur fra Morten Messerschmidts gymnasietid for 22 år siden. Det sker i et indlæg på Dansklærerforeningens Facebook-side, som er gengivet i Information :

”Kære Morten Messerschmidt. Du var en sød, ordentlig og deltagende elev. Jeg har mange gode minder (…). Men du husker ikke så godt.”

Herefter opregnes i alt 33 værker og temaer fra før Herman Bang. Heriblandt sagaer, folkeviser, Brorson, flere værker af Holberg. Oehlenschläger, Steffens, Staffeldt, H.C. Andersen, Blicher og Aarestrup. Af værklisten fremgår, at undervisningen har dvælet meget ved guldalderlitteraturen. Undervisningen omfattede blandt andet en ekskursion til Bakkehuset i Valby og en gennemgang af barokhaven og den engelske have. Noget kunne tyde på, at den unge gymnasiast har sovet i timen. I hvert fald har han ikke rigtig kendt sin besøgelsestid. Eller også har han på det seneste udviklet en kærlighed med tilbagevirkende kraft. Han har måske foretaget en ”Sildig opvågnen”, som det hedder hos Blicher.

Kunstens pris

Det Kongelige Teaters direktør, Kasper Holten, måtte aflyse balletforestillingen ”Frankenstein” efter anklager om krænkende adfærd fra den 35-årige gæstekoreograf Liam Scarlett, som kort tid efter blev fundet død i sit hjem. – Foto: Niels C. Vilmann/Ritzau Scanpix.
Det Kongelige Teaters direktør, Kasper Holten, måtte aflyse balletforestillingen ”Frankenstein” efter anklager om krænkende adfærd fra den 35-årige gæstekoreograf Liam Scarlett, som kort tid efter blev fundet død i sit hjem. – Foto: Niels C. Vilmann/Ritzau Scanpix.

Kasper Holten er kendt som en eminent operainstruktør. Det kræver naturligvis et højt udviklet psykologisk antennesystem at kunne indleve sig i de forskellige operafigurer og gøre dem plausible på scenen.

Som instruktør må Kasper Holten være åben for menneskelige skrøbeligheder og brister. Intet menneskeligt bør være ham fremmed.

Nu vil skæbnen, at samme Kasper Holten også indtager rollen som direktør på Det Kongelige Teater. Han er ikke bare en følsom og søgende kunstnersjæl, men også en slags kommissær for hele foretagendet. Han står med det ene ben i livsverdenen og det andet i systemverdenen.

Uden at kende ham personligt, kan jeg forestille mig, at han på det seneste har haft en dårlig smag i munden. Han har ifølge Kristeligt Dagblad i fredags aflyst balletforestillingen ”Frankenstein”, som skulle have premiere i 2022. Baggrunden er, at hovedmanden bag forestillingen, den britiske koreograf Liam Scarlett, er belastet af MeToo-rygter i England. Tilsvarende rygter fra en tidligere gæsteoptræden i København er også kommet Kasper Holten for øre.

I en pressemeddelelse udtaler Kasper Holten: ”Krænkende adfærd er uacceptabelt på Det Kongelige Teater, også fra gæstende kunstnere. Vores medarbejderes trivsel og sikkerhed har høj prioritet for os.”

Allerede om lørdagen kunne man i Politikens satiriske rubrik ATS læse, at balletten ”Frankenstein” var aflyst, ”da gæstekoreografen har vist sig at være et monster”. Her var man hurtig på aftrækkeren – måske også for hurtig, skulle det snart vise sig. For samme dag fandt man Liam Scarlett død i sit hjem. Han blev 35 år. Dødsårsagen oplyses ikke.

Liam Scarlett blev betragtet som et koreografisk stortalent, og balletmestre og balletkompagnier over hele verden har beklaget tabet af en stor mester, fortæller Information .

Naturligvis må sagen give stof til eftertanke. Det tragiske udfald har rystet alle. Men tilfældet er desværre ikke enestående. På scenen kan man svælge i sine lidenskaber som Mozarts ”Don Juan”. Man kan løfte sløret for menneskets mørke og dæmoniske sider. Og vi klapper begejstret. Men uden for scenen er idealet Mary Poppins, alletiders ejegode guvernante, der ikke gør en kat fortræd. Om Liam Scarlett døde på grund af puritanismens kvælende ordensregime, kan ingen vide. Men spørgsmålet efterlader os alle i en tilstand af anfægtelse og forlegenhed. Måske skal vi overlade svaret til tidsånden.

Hvidvaskskandaler

Danske Banks hollandske topchef, Chris Vogelzang, som var ansat til at rydde op i den skandaleplagede bank, har i denne uge ønsket at fratræde sin stilling efter mistanke om hvidvask. – Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Danske Banks hollandske topchef, Chris Vogelzang, som var ansat til at rydde op i den skandaleplagede bank, har i denne uge ønsket at fratræde sin stilling efter mistanke om hvidvask. – Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Danske Bank var engang indbegrebet af soliditet og seriøsitet i finansielle anliggender. Den førte sig frem med en ophøjet fornemhed og et selvsikkert image. Derfor var det chokerende for mange, at banken i årevis har gjort sig skyldig i alvorlig økonomisk kriminalitet – blandt andet en omfattende hvidvaskskandale i bankens estiske filial. Det førte for to år siden til topchefen Thomas Borgens afgang.

For at genoprette den tabte position udfoldede bestyrelsesformanden Karsten Dybvad energiske bestræbelser for at finde en ny topchef, som både var kompetent og frem for alt ukompromitteret af skandalesager.

Valget faldt på den hollandske bankmand Chris Vogelzang, som ifølge Karsten Dybvad var den helt rigtige på posten, fortæller Berlingske .

Desværre har det nu vist sig, at selvsamme Chris Vogelzang også har et lig i lasten. Han er af de hollandske myndigheder under mistanke for præcis det samme fænomen, som har plaget Danske Bank: hvidvaskskandaler.

Karsten Dybvads kommentar lyder:

”Vi havde gjort os utrolig stor umage.”

Sagen efterlader spørgsmålet, om der overhovedet findes topledere i finansverdenen, der har rent mel i posen.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.