Minister: Vi har brug for en version 2.0 af samfundssind

For nogle mennesker kan det virke uoverskueligt at forlade isolationen og vende tilbage til fælleskabet. Lad os engagere os i hinandens liv og række ud til dem, der sidder alene, skriver social- og ældreminister Astrid Krag (S)

Ikke alle springer ud i solen efter coronanedlukningen, derfor skal vi hjælpe de mest isolerede ud af ensomheden og tilbage til fællesskaberne, skriver Astrid Krag (S). Her ses passagerer i en bus i Horsens.
Ikke alle springer ud i solen efter coronanedlukningen, derfor skal vi hjælpe de mest isolerede ud af ensomheden og tilbage til fællesskaberne, skriver Astrid Krag (S). Her ses passagerer i en bus i Horsens. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix.

Efter over et år med corona går vi mod lysere tider. At vi er kommet dertil skyldes ikke mindst danskernes evne til at udvise samfundssind. Vi har stået sammen ved at holde afstand. Fælles – hver for sig. Det er ikke uden grund, at ”samfundssind” blev årets ord i 2020.

Nu hvor vi åbner vores samfund mere og mere, har vi brug for, hvad jeg kalder en version 2.0 af samfundssind.

For ikke alle mennesker springer ud i solen, som de økologiske køer, når de lukkes ud på græs.

For nogle mennesker kan det virke uoverskueligt at forlade isolationen og vende tilbage til fælleskabet i ældrecaféen, i ungdomsklubben eller idrætsforeningen.

Ligesom mange under corona har meldt sig ud af fritidsklubber og foreninger. Foran os ligger derfor nu et stort arbejde med at genstarte fællesskaberne. Og her har vi brug for samfundssind 2.0.

Hvor samfundssind under nedlukningen handlede om at hjælpe hinanden med indkøb og stille posen på dørmåtten. At ringe til den gamle tante og hjælpe hende med at få Facetime installeret på iPad’en – på sikker afstand. Så har vi her under genåbningen behov for en ny type samfundssind.

I samfundssind 2.0 skal vi sørge for at få alle med. Vi skal hjælpe de mest isolerede ud af ensomheden og tilbage til fællesskaberne. Efter et år med isolation og socialt fravær har vi brug for nærvær og at rykke tættere sammen igen med behørig respekt for de restriktioner, der stadig skal begrænse smittespredningen.

Samfundssind 2.0 viser sig allerede. Den nye frivillighedsundersøgelse viser, at andelen af danskere, der udfører frivilligt arbejde på socialområdet, er steget under coronapandemien. Det er positivt og vidner om en stor indsats fra både foreningerne og den enkelte dansker.

Men bekæmpelse af ensomhed er komplekst og kan ikke løses af én aktør. Regering, kommuner og civilsamfundet må samarbejde og hver især gøre sit til at hjælpe sårbare medborgere tilbage til hverdagen. Under nedlukningen spillede både kommuner og det frivillige Danmark en vigtig rolle for dem, der havde brug for hjælp og støtte til at komme igennem den svære tid. Der var konstant brug for nye løsninger og greb.

Fra regeringens og Folketingets side bakkede vi løbende op om det vigtige arbejde, som kommunerne og civilsamfundet udførte. I løbet af coronakrisen har vi vedtaget 20 hjælpepakker med støtte til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel blandt ældre og sårbare mennesker. Der er blevet taget mange vigtige snakke på den særlige telefonlinje drevet af og for borgere med udviklings-handicap, oprettet med midler fra en corona-hjælpepakke. Givet megen omsorg over en sandwich i de sociale drive-outs, der gennem KFUM’s arbejde har besøgt nogle af de mere sårbare borgere i landets tyndere befolkede områder. For landets seniorer blev det tunge forår brudt af fællesskab og samvær i det danske sommerland. Og sårbare børnefamilier har fået en håndsrækning fra landets dygtige børneorganisationer. For blot at nævne nogen af de gode initiativer.

Og vi støtter også kommunerne og civilsamfundet i det vigtige arbejde med at hjælpe folk tilbage i fællesskaberne, nu hvor vi gradvist genåbner landet.

Som en del af finanslovsaftalen blev der afsat en halv milliard kroner, der på samme tid skal understøtte bekæmpelse af ensomhed og give et tiltrængt rygstød til oplevelsesindustrien, som har været hårdt presset af pandemien og de medfølgende nedlukninger. Midler, der i den kommende tid vil komme ældre, udsatte børn og familier og mennesker med handicap til gavn og glæde og sikre en sommer med oplevelser, smil og latter efter et år i pandemiens greb.

I Danmark har vi politisk valgt at tage styringen over pandemien. Vi har holdt hånden under de ældre og sårbare og reddet liv. Og samtidig har vi holdt hånden under vores økonomi for at passe på arbejdspladser og velstand. På den måde har vi taget kontrol over sundhedskrisen og hindret den i at udvikle sig til en social krise og dyb økonomisk krise, som vi desværre ser i andre lande.

Jeg er utroligt taknemmelig over at bo i et land, hvor vores fællesskab er der for dem, der har brug for det. Hvor vi fra politisk side med brede flertal holder handen under de mest udsatte. Hvor de frivillige sociale foreninger dygtigt og effektivt far støtten ud til dem, der trænger. Og hvor et hav af frivillige danskere giver en hånd med.

Derfor en appel herfra til alle enkeltpersoner, foreninger, kommuner og politikere som jeg selv: Lad os skabe samfundssind 2.0 og hver især løfte vores ansvar for, at det er muligt. Lad os engagere os i hinandens liv og række ud til dem, der sidder alene og måske har brug for et kærligt puf i ryggen for at komme ud i solen. Lige ringe til Ole og sige, at vi savnede ham til skak i går. Og tage forbi Jytte for at få hende med til gymnastik. Det håber jeg, at alle vil være med til.

Astrid Krag (S) er social- og ældreminister