Ministermobning, curlingforældre og kriminalitetsbekæmpelse – plads til forbedring

 Efter et flere timer langt samråd blev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødt med mange spørgsmål fra pressen. –
Efter et flere timer langt samråd blev udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødt med mange spørgsmål fra pressen. – . Foto: Jens Dresling/ritzau.

”MED LOV SKAL MAN land bygge,” hedder det i fortalen til Jyske Lov, men derfor kan man jo godt undre sig lidt over selve forvaltningen af loven. Det gjorde Rikke Louise Andersen, da hun forleden fik en bøde på 5000 kroner. Hendes forseelse bestod ifølge Berlingske i, at hun på Facebook havde bragt et foto af en mand, der havde blottet sig for hendes 10-årige datter. Fotoefterlysningen førte til pågribelse af blotteren, som blev idømt 10 dagbøder á 250 kroner og dermed slap 50 procent billigere end ofrets familie, skønt blufærdighedskrænkelse er en overtrædelse af straffeloven.

Er det rimeligt? Ikke hvis man konsulterer meningstilkendegivelserne på de sociale medier.

Om forvaltningen af loven handler det også i sagen om Inger Støjberg og barnebrudene. Samrådet med udlændinge- og integrationsminister sidste fredag afdækkede nemlig, at Udlændingestyrelsen havde administreret ulovligt ved ikke forinden at høre asylpar, hvor den ene part var mindreårig. I stedet skred man straks til handling måske ud fra en instinktiv fornemmelse af, at en 15-årig pige næppe frivilligt har indgået ægteskab med en mand på 27 år, eller at en pige på 16 næppe selv har samtykket i at blive gift med en mand, der er dobbelt så gammel som hende selv – alderseksemplerne har været bragt i Politiken.

Samrådet strakte sig over mange timer, skønt Støjberg erkendte fejlen. Derfor tøver forhenværende rektor Lars Runo Johansen heller ikke med at kalde samrådet for en usaglig ministerjagt i Morgenavisen Jyllands-Posten: ”Jeg er selv medlem af Socialdemokratiet. Ærligt talt: Jeg skammede mig over S-repræsentanten Astrid Krags fremturen (…). Til gengæld har jeg respekt for Inger Støjberg og hendes arbejde for at sikre piger og kvinder selvbestemmelse og ligestilling. Tak for det!”.

I morgen slutter Roskilde Festival. Det musikalske stævne tiltrækker unge fra nær og fjern, men de unges forældre er også blevet inddraget. For Roskilde Festivals Facebook-side er blevet centrum for en debat om curlingforældre, skriver gratisavisen Metroxpress. Det begyndte med, at Jane Gissel Olsen kritiserede campingfaciliteterne. Så haglede krikken ned over Jane Gissel Olsen og andre forældre, som på deres børns vegne havde klaget over forholdene på den gigantiske festivalplads. ”Latterlige curlingforældre” lød et skudsmål. Andre anlagde et mere humoristisk perspektiv, som i denne post underskrevet af et ”curlingbarn” på festivalens Facebook-side: ”Kære Roskilde – det kan simpelthen ikke være rigtigt, at jeg nu har fået de vildeste tømmermænd af at drikke jeres øl. Jeg drak ellers kun en ad gangen, da jeg spillede ølbowling (…), og min luftmadras bevæger sig, når min sidemand bevæger sig – kan I ikke også lige gøre noget ved det?”.

Både Berlingske og Morgenavisen Jyllands-Posten fandt curlingdiskussionen så principiel, at de forfattede lederartikler derom. Berlingske skrev: ”Børn tager slet og ret skade af stærkt beskyttende forældre (…). Virkningerne står klart for enhver: De unge mennesker tør ikke noget og kan endnu mindre (…). For de har aldrig for alvor været ude af deres komfortzone og må inden længe bede forældrene støve en passende partner op.”

Den jyske morgenavis bemærkede i sin lederartikel, at forældres overbeskyttelse nu er gået så vidt, at forældre ikke blot søger jobs på deres børns vegne, men også vil med til ansættelsessamtalen og forhandle om arbejdsvilkårene.

I Kristeligt Dagblad mente lektor Grethe Kragh-Müller, at det hele var en storm i et glas vand, og at det var ”utroligt, at der laves nyheder ud af et par overbeskyttende forældre”.

Deri var børnepsykolog og forfatter Per Schultz Jørgensen slet ikke enig: ”Vi skal give vores børn nok styrke til at være selvstændige og lære dem at bære tasken selv, og derfor er det godt, at vi får denne diskussion.”

Ja, eller også bekræfter ugens omfattende curlingdiskussion, at ikke meget har ændret sig, siden Tom Kristensen i 1913 skrev: ”Jeg har ingen store Sorger,/ men så mange, mange små,/ åh – så irriterende mange/ og så irriterende små”.

Ugens debat skrives på skift af højskoleforstander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

 Forældres kritik af campingforholdene på Roskidle Festival har startet omfattende debat om ”curlingforældre”. –
Forældres kritik af campingforholdene på Roskidle Festival har startet omfattende debat om ”curlingforældre”. – Foto: Stine Tidsvilde/ritzau