Ministre: Danmark skal være et af de førende lande i den grønne omstilling

Med grøn realisme baseret på en markedsorienteret tilgang til klimaudfordringen skaber vi udvikling frem for begrænsninger, skriver Lars Christian Lilleholt og Ulla Tørnæs

Med grøn realisme baseret på en markedsorienteret tilgang til klimaudfordringen skaber vi udvikling frem for begrænsninger, skriver debattører.
Med grøn realisme baseret på en markedsorienteret tilgang til klimaudfordringen skaber vi udvikling frem for begrænsninger, skriver debattører. Foto: Thomas Borberg/Polfoto.

VED KLIMATOPMØDET i Paris sidste år sikrede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Danmarks deltagelse i præsident Barack Obamas Mission Innovation.

Mission Innovation er energiforskningens ”Champions League”, hvor en stærk alliance af 20 lande og EU-Kommissionen satte sig det mål, at man gennem målrettede investeringer i forskning og udvikling vil øge tilgængeligheden og reducere prisen på ren energi globalt.

Deltagerne vil frem mod 2020 øge de offentlige investeringer i forskning i ren energi og forventer samlet at investere svimlende 200 milliarder kroner om året fra 2021.

Mission Innovation er tæt koblet til privatsektorinitiativet Breakthrough Energy Coalition. Her vil Bill Gates, Mark Zuckerberg og cirka 25 andre dollarmilliardærer investere store summer i energiforskning og -udvikling. Det er alene ansøgere fra lande, der deltager i Mission Innovation, der vil kunne få adgang til de private midler.

Den globale politiske opbakning og de massive investeringer giver mulighed for, at verden måske kan få knækket (dele af) teknologikoden, så der for alvor kan ske en global grøn omstilling, der sikrer tilgængelig, billigere energiteknologi, som ikke spænder ben for udvikling og vækst.

MED MISSION INNOVATION har regeringen forpligtet sig til at arbejde for, at Danmark i 2020 afsætter 580 millioner kroner til forskning og udvikling af rene energiteknologier. Det vil vi gøre ved primært at styrke det succesfulde Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). EUDP har siden 2007 bidraget til teknologiudvikling, øget omsætning, øget eksport og nye arbejdspladser i hele Danmark – også i områder af, hvor der måske ikke er så mange arbejdspladser i forvejen.

EUDP har indtil nu støttet over 600 danske energiteknologiske projekter med op mod tre milliarder kroner. Heraf er der i øjeblikket cirka 400 igangværende projekter med et samlet tilsagnsbeløb på cirka to milliarder kroner. Og resultaterne er flotte.

For eksempel har forskere fra Aalborg Universitet og virksomheden Universal Foundations fra Aalborg fået 35 millioner kroner til at udvikle et nyt fundament til havvindmøller.

Teknologien har fået kælenavnet ”sugebøtten”, den er 30 procent billigere end traditionelle fundamenter, og Universal Foundation har for nylig indgået aftale om et stort amerikansk projekt i Lake Erie ved Cleveland til 780 millioner kroner. Her benytter man den danske teknologi til at fastgøre havmøllerne på søbunden.

FOR AT DANMARK KAN VÆRE grøn frontløber, skal vi have arbejdskraften, som gør idéer til virkelighed. Her er vi på rette vej. Ingeniøruddannelserne var blandt årets højdespringere med et øget optag på diplomingeniøruddannelserne på 12 procent og et øget optag på civilingeniøruddannelserne på ni procent. Det er rigtig godt nyt, men det får os ikke i mål. Flere unge skal gå den tekniske og naturvidenskabelige vej. Derfor skal vi arbejde for, at de unge ved, hvor mange muligheder, de uddannelser giver.

Meget er sket på klimaområdet siden 1970’erne. I dag er Danmark en af verdens frontløbere, når det kommer til at løse klimaudfordringen med forskning, innovation og udvikling. Med grøn realisme baseret på en markedsorienteret tilgang til klimaudfordringen skaber vi udvikling frem for begrænsninger.

Med Mission Innovation træder vi ind i klimaforskningens topklasse, hvor en styrket forskningsindsats og klimavenlige tiltag går hånd i hånd med vækst og nye arbejdspladser.

Sammen med et fokus på at fremme, at unge uddanner sig til den grønne økonomis behov, vil Danmark gennem grøn realisme fortsat være et foregangsland.

Lars Christian Lilleholt (V) er energi-, forsynings- og klimaminister, og Ulla Tørnæs (V) er uddannelses- og forskningsminister.