Mobning af jødisk elev skaber debat om muslimsk antisemitisme i tyske skoler

Jødiske skoleelever i Tyskland bliver udsat for mordtrusler og chikane fra deres muslimske klassekammerater. Det har medført en debat om, hvordan antisemitisme skal bekæmpes

Jødiske elever bliver udsat for mobning på tyske skoler. Ifølge flere tyske aviser må jødiske elever ofte høre fra deres muslimske skolekammerater, at Adolf Hitler var en helt, fordi han ville udrydde jøderne. Her ses en jødisk elev iført en kippa til morgensang. –
Jødiske elever bliver udsat for mobning på tyske skoler. Ifølge flere tyske aviser må jødiske elever ofte høre fra deres muslimske skolekammerater, at Adolf Hitler var en helt, fordi han ville udrydde jøderne. Her ses en jødisk elev iført en kippa til morgensang. – . Foto: Bridgeman Art Library/ Ritzau Scanpix.

Det er lidt af et mareridt, som en lille pige har gennemlevet i den tyske hovedstad, Berlin. Allerede i børnehaven fortalte muslimske børn hende, at hun burde dræbes, fordi hun ikke troede på Allah. Nu går pigen i anden klasse på Paul-Simmel-Grundschule i bydelen Tempelhof, og også her chikanerer og truer muslimske elever hende på livet, blot fordi hun er jøde.

I avisen Tagesspiegel udtrykker Berlins overborgmester, socialdemokraten Michael Müller, håb om, at der kun er tale om et enkelt mobningstilfælde, men han modsiges fra flere sider.

”Det er mit indtryk, at den slags sager i stigende grad finder sted frem for alt i storbymiljøerne,” siger for eksempel lederen af Jødernes Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, til tv-stationen ZDF.

Berlins informationskontor om antisemitisme, Rias, bekræfter en stigende tendens. I 2016 havde kontoret kendskab til syv antisemitiske mobningssager på skoler i Berlin, men året efter var antallet mere end fordoblet med 18 sager. Ifølge projektleder Benjamin Steinitz er der endda kun tale om toppen af isbjerget.

”Mange sager meldes slet ikke,” siger han til nyhedsportalen t-online.de.

Ifølge flere tyske aviser må jødiske elever ofte høre fra deres muslimske skolekammerater, at Adolf Hitler var en helt, fordi han ville udrydde jøderne.

En række politikere kræver alvorlige konsekvenser for de muslimske elever, der mobber jødiske børn. For eksempel forlanger CSU-politikeren Alexander Dobrindt, at antisemitiske elever bortvises fra skolerne, og Johannes Steiniger fra det kristeligt-demokratiske CDU vil fremover gøre det til pligt for alle skoleklasser at besøge tidligere koncentra tionslejre.

Muslimernes Centralråd i Tyskland vil nu gå aktivt ind i skolerne for at bekæmpe muslimske elevers antisemitisme.

”Vi vil i første omgang stille 10 imamer til rådighed, der fortrinsvis sammen med rabbinere skal besøge skoleklas serne,” siger lederen af Muslimernes Centralråd, Aiman Mazyek, til nyhedsbureauet AFP.

Det er ikke kun skolebørn, der rammes af antisemitisme. Mange voksne jøder klager ligeledes over, at de i stigende grad er blevet udsat for antisemitiske overgreb de seneste år, hvor der er kommet flere muslimske flygtninge til Tyskland, og hvor konflikten mellem Israel og palæstinenserne er blevet skærpet.

Den jødiske politolog og forfatter David Ranan mener, at det ofte er konflikter i muslimernes hjemlande, som de muslimske flygtninge og indvandrere tager med sig ind i det tyske samfund. Han råder tyskerne til at skelne mellem den antisemitisme, der har eksisteret i Tyskland og Europa, og det voksende had mod Israel, som mange arabere føler.

”Kristent jødehad var ikke baseret på et reelt problem, men var ganske enkelt fjendskab imod jøder, netop fordi de var jøder. Muslimerne i Mellemøsten befinder sig derimod i en reel, uløst territorial konflikt med israelerne,” siger David Ranan til avisen Süddeutsche Zeitung.

Han mener derfor, at mange af de antisemitiske sager i virkeligheden slet ikke drejer sig om islam, men derimod om krisen i Mellemøsten, og at man kan løse problemerne i tyske skoler ved at gøre det til en del af pensum at undervise børnene i at kunne skelne mellem jøder, israelere og zionister.

Dette modsiges af faderen til den lille pige, der blev mobbet. Han er overbevist om, at der udelukkende er tale om religiøs mobning fra de muslimske elevers side, og han gør opmærksom på, at overgrebene ikke kun rammer jøder.

”Det hele drejer sig om, at børn fra muslimske hjem forfølger og mobber andre børn, fordi de ikke tror på Allah. Det er lige meget, om det er kristne, ateister eller jøder. Selv blandt muslimske elever bliver børn udelukket, hvis de for eksempel går på en ’forkert’ koranskole,” siger pigens far til det protestantiske nyhedsbureau epd.

Han får støtte af den palæstinensiske psykolog og islamekspert Ahmad Mansour.

”Der finder en radikalisering af unge muslimer sted, og det er medvirkende til, at en bestemt opfattelse af islam slår igennem. Selv muslimske elever mobbes, hvis de ikke faster, og nogle muslimske piger mobbes, fordi de ikke går med tørklæder,” siger Ahmad Mansour til det tyske nyhedsbureau dpa og advarer om, at de religiøse konflikter på skolerne vil tage til i de kommende år.

Det er ikke første gang, de tyske medier beskæftiger sig med muslimske elevers antisemitisme. En af de heftigste debatter fandt sted for et år siden, da det kom frem, at en 14-årig jødisk dreng måtte skifte skole i Berlin, efter at han var blevet beskudt med plastikkugler, og en muslimsk elev havde taget kvælertag på ham.