Prøv avisen
Mediekommentar

Kurt Strand: Mon Kronprinsen er stolt af doping?

Arkivfoto: Kronprins Frederik (th), som nyvalgt medlem af den internationale olympiske komité (IOC) skulle han fredag 9. oktober aflægge Olympisk ed, til venstre, IOC præsident, Jacques Rogge. Foto: Jens Nørgaard Larsen/ ritzau scanpix

Endnu en gang kan det undre, at Kronprins Frederik vil lade sit gode navn og rygte være en del af et tilsyneladende gennemkorrumperet foretagende

”Det kom fra højeste sted; fra præsidenten. Kun han kunne sætte den russiske efterretningstjeneste, FSB, på sådan en opgave. Jo, Putin vidste det hele.”

Udsagnet fra Grigory Rodchenkov stod centralt og skræmmende, da DR 2 sent onsdag og torsdag aften sendte et tysk dokumentarprogram i to dele med omfattende dopingsvindel ved de Olympiske Lege i fokus. Rodchenkov, som i dag lever et hemmeligt sted i USA, var tidligere direktør i det russiske antidopingcenter. Og han skulle blandt andet sikre, at der ikke blev snydt med kontrollerne ved vinterlegene i sortehavsbyen Sotji i 2014.

Men som det tyske program grundigt dokumenterede, blev der snydt, så blodprøverne drev ned ad væggene i Sotji. For selvom antidopingprogrammet skulle være ”så skrapt som aldrig før”, blev ikke en eneste russisk deltager afsløret ved kontrollerne. Ombytning af blodprøver og andre fiksfakserier sikrede, at omfattende brug af anabolske steroider, væksthormoner og insulinlignende præparater slap igennem.

Dermed sikrede Rusland sig en gedigen medaljehøst i en lang række olympiske discipliner og en topplacering på verdensranglisterne. At kontrollerne svigtede – fordi det var planlagt sådan – ved vi i dag, fordi journalister og whistleblowere har afdækket spillet omkring vinter-OL i Sotji. En begivenhed, som ifølge det tyske dokumentarprogram i dag fremstår som ”det største bedrageri i den olympiske historie”.

Men trods afsløringerne er Rusland ikke udelukket fra deltagelse i dette års vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea. Ganske vist har Den Internationale Olympiske Komité besluttet, at Rusland ikke kan deltage ”officielt” som nation med nationalmelodi ved indmarchen i dag, men de russiske deltagere er med som enkeltpersoner. Komitéen har nemlig, som det fremgik af dokumentarprogrammet, ikke kunnet enes om sanktioner, der fuldstændig udelukkede Rusland.

Værre er, at svindel med dopingkontrollerne ser ud til at fortsætte i de kommende dage i Pyeongchang; fortrolige data godtgør, at ikke kun russere, men også deltagere fra adskillige andre lande vil kunne snyde. Endnu en gang vil det være muligt at manipulere dopingkontrollerne, og hele testsystemets troværdighed er på forhånd under pres.

Helt galt står det til med den olympiske komités troværdighed, og reel vilje til at undersøge og stoppe det omfattende misbrug lader ikke til at være til stede omkring mødebordet i hovedkvarteret i den schweiziske by Lausanne.

Endnu en gang kan det undre, at Kronprins Frederik vil lade sit gode navn og rygte være en del af et tilsyneladende gennemkorrumperet foretagende. Som Billed-Bladet skrev, da han blev genvalgt til en ny otteårsperiode i september sidste år:

”Kronprins Frederik kan være stolt: Genvalgt til Den Internationale Olympiske Komité.”

Stolt af hvad? Dopingskandalerne? Eller evnen til at dække over dem

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”.