Prøv avisen
Global debat

Mordforsøg på tysk politiker skaber debat om fremmedhad

Politiet bruger vandkanoner i forbindelse med det højreorienterede AfD’s partikongres i Hannover den 2. december. Katja Kipping fra det socialistiske parti Die Linke mener, at det AfD har en medskyld i attentatet på Andreas Hollstein. – Foto: Peter Steffen/dpa/AP/ritzau

I Tyskland udsættes politikere og privatfolk, der hjælper flygtninge og muslimer, i stigende grad for hetz og forfølgelse. Efter knivattentat på borgmester stiller mange tyskere sig selv spørgsmålet: Hvorfor er det politiske klima blevet forrået?

Mange tyskere var chokerede, da de hørte nyheden:

En borgmester skulle myrdes, blot fordi han støttede indkvarteringen af flygtninge i sin by.

Den pågældende borgmester, Andreas Hollstein, var mandag aften den 30. november til stede i en kebab-grillbar, da en 56-årig arbejdsløs mand pludselig stormede løs på ham med en kniv. Ifølge den tyske statsadvokat forsøgte gerningsmanden at myrde Andreas Hollstein i raseri over byens flygtningepolitik.

Borgmesteren slap fra angrebet med en rift i halsen, fordi andre tilstedeværende – blandt andre grillbarens ejer – overmandede gerningsmanden.

Værre gik det for to år siden for politikeren Henriette Reker, da hun blev overfaldet og stukket ned med en kniv i byen Köln under en valgkamp. Hun overlevede, alvorligt såret, og måtte holde en længere pause, før hun kunne indtage sit amt som borgmester i Köln. Ligesom i tilfældet med Andreas Hollstein var gerningsmandens motiv dengang også et had til flygtninge.

Det viser sig nu, at de to mordforsøg kun er kulminationen på en række overgreb, der har fundet sted de seneste år. Adskillige politikere og privatfolk, der engagerer sig i arbejdet for integration af flygtninge, kan i tyske aviser og fjernsyn fortælle historier, der alle ligner hinanden: Deres huse og biler udsættes for hærværk, deres familier chikaneres, de modtager hadefulde breve og e-mails, og adskillige af dem bliver endda truet på livet.

Det har skabt en debat om, hvorvidt angsten for islam og et voksende fremmedhad har gjort det politiske miljø mere råt i Tyskland.

I en diskussionsrunde på tv-kanalen ARD et par dage efter overfaldet i Altena udtrykte Andreas Hollstein bekymring over tyskernes måde at omgås hinanden på. Især advarede han imod den rolle, som internettet og de sociale medier indtager.

”Jeg tror, at den gift, som mennesker sår – især på de sociale medier – vinder genklang i jævne sind. Folk bør tænke over, hvad de til dels anonymt sætter på nettet, og hvad det kan udløse,” sagde han i løbet af diskussionsrunden.

Indenrigspolitisk redaktør ved avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, Jasper von Altenbockum, mener ligesom borgmesteren, at had og racisme er ved at blive salonfæhig i det tyske samfund på grund af de sociale medier.

”Attentatet mod Andreas Hollstein er en advarsel til alle, der taler om politikere, som om de var fredløse. Man kender de tomme floskler: ’Politikerne gør jo alligevel kun det, de selv vil’, og ’De er alle sammen løgnere og forbrydere’,” skriver han i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Især medlemmer af det indvandrerkritiske højreparti AfD er kendt for ofte at betegne deres politiske modstandere negativt.

Derfor mener Katja Kipping fra det socialistiske parti Die Linke, at AfD har en medskyld i attentatet på Andreas Hollstein.

”Når et parti agerer som AfD, må det også finde sig i at blive beskyldt for regelret at opmuntre til vold i stil med det, der er foregået i Altena. Overfaldet på Andreas Hollstein er resultatet af en evig højreekstremistisk hetz,” siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Nogle politiske kommentatorer advarer derimod om, at det er for let at give AfD og internettet skylden for det voksende had i Tyskland.

For eksempel mener politisk redaktør ved avisen Stuttgarter Zeitung Armin Käfer, at den tyske kansler Angela Merkel begik en stor fejl under flygtningekrisen, fordi hun ikke ville indrømme, at der var problemer forbundet med hendes ”velkommen-kultur”. Ifølge Armin Käfer har kansleren nægtet at deltage i en saglig debat om problemerne, og dermed har hun bidraget til at skabe et klima, hvor frustration og fremmedhad har kunnet vokse sig stærkt.

”Angela Merkel har ansvaret for, at Tyskland mistede kontrollen over sine landegrænser, hvilket havde fatale følger både for den objektive sikkerhed og også for mange borgeres fornemmelse af sikkerhed. Hendes ’velkommen-politik’ har splittet Tyskland. Kansleren henviser til, at hendes handling var et humanitært imperativ, men en af bagsiderne ved medaljen er netop fremmedhad,” skriver han i en kommentar i Stuttgarter Zeitung.

Lamya Kaddor, der er muslim og religionslærer med syrisk indvandrerbaggrund, udtaler i en kommentar på T-Onlines nyhedsportal, at angsten for islam også påvirkes af strømninger fra udlandet. For eksempel mener hun, at Donald Trump er med til at styrke fremmedhadet ikke alene i USA, men også i Tyskland, når han udbreder anti-islamiske Tweets på nettet.

”Tvivlens gift, næret af politikere som Trump, kender ingen grænser. Det er en snigende gift, som trænger stadig dybere ind i menneskers hoveder,” skriver hun på t-online.de.