Prøv avisen

Mother Teresa kan stadig lære os noget

Kurt Strand, DR vært. Stopper frivilligt i forbindelse med fyringsrunden på DR. Foto: T.C.Malhotra Denmark

Men mange af os glemmer at tænke på alt det gode, vi gør i det daglige. Selv har jeg Mother Teresas citat hængende på mit kontor for hver eneste dag at huske mig selv på at gøre en lille ting med stor kærlighed, skriver læser

I dag vil flere tusinde kvinder landet over deltage i Ladywalk, som i modsætning til andre løb ikke har nogen vinder. Formålet er ikke at vinde, men at hjælpe Scleroseforeningen og Endometrioseforeningen med at forske i sygdommene.

Jeg er taknemmelig over at have fået æren af at holde talen ved løbet i København og takke disse kvinder, der gør en forskel.

Vi kan ikke udrette store ting. Kun små ting med stor kærlighed. Sådan lød ordene fra Mother Teresa paradoksalt nok, får man lyst til at sige, når de fleste af os ser hende som en kvinde, der netop udrettede store ting for at hjælpe syge og fattige helt uselvisk. Ikke engang da hun modtog Nobels Fredspris, ville hun deltage i middagen, men ønskede i stedet at hendes plads ved bordet skulle gives til en fattig, og pengene, der fulgte med prisen, gav hun til velgørenhed.

De fleste af os vil gerne bidrage til verden og hjælpe dem, der har det svært. Den amerikanske foredragsholder Anthony Robbins mener, at det at bidrage til verden er et af vores seks menneskelige behov. Men mange af os glemmer at tænke på alt det gode, vi allerede gør i det daglige.

Selv har jeg Mother Teresas citat hængende på mit kontor for hver eneste dag at huske mig selv på at gøre en lille ting med stor kærlighed. Det kan være alt fra at hjælpe de mennesker, der bor i landdistrikterne med små ting, der forbedrer deres hverdag, og til at hjælpe en borger, der er kommet i klemme i en forbrugertvist.

LÆS OGSÅ: Mother Teresa (1910-1997)

Det vigtigste redskab, jeg bruger, er, at hvor jeg før stressede mig selv med to do-lister, laver jeg i dag hver aften en I did-liste, hvor jeg skriver de små bidrag, jeg har ydet i løbet af dagen med stor glæde. Det er min måde at holde mig selv i ave på med at udrette små ting med stor kærlighed.

Et andet Mother Teresa-citat, der har gjort stærkt indtryk på mig, er:

Jeg vil aldrig deltage i et anti-krigsmøde. Men hvis I holder et fredsmøde, så inviter mig.

Her illustrerer hun fint, at den energi, vi bruger på at kæmpe imod noget, er negativ, men den, vi bruger på at kæmpe for noget, er positiv.

Som politiker er jeg naturligvis nødt til dagligt at stemme imod en masse lovforslag, men når jeg forbereder mine egne taler, er det altid med den positive energi. For eksempel når regeringen foreslår lynskilsmisser, som jeg er uenig i, så lægger jeg vægt på, at jeg er for, at folk skal have rum til at tænke over den store beslutning, og jeg er for, at vi skal forebygge kriser ved at tilbyde hjælp i tide og så videre.

Mother Teresas budskaber handler om, at det, vi kaster os ud i, skal vi gøre med kærlighed og positiv energi. Og så længe vi husker det, så lad os bare se gennem fingre med, at vi ikke kan redde hele verden.

Mette Hjermind Dencker er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti. Hun holder i dag en åbningstale til Ladywalk, et løb med over 8000 kvindelige deltagere i København