Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Multisygdom er vor tids største sundhedsudfordring

Det danske sundhedsvæsen er højt specialiseret og opdelt i siloer, og det er et problem for de mange patienter, der lider af mere end én sygdom

Det er ofte uoverkommeligt og utilfredstillende på det menneskelige plan at blive kastet rundt mellem forskellige afdelinger og læger i sundhedsvæsenet. Noget andet er, pointerer kronikøren, det er også meget dyrt. Genrefoto.
Det er ofte uoverkommeligt og utilfredstillende på det menneskelige plan at blive kastet rundt mellem forskellige afdelinger og læger i sundhedsvæsenet. Noget andet er, pointerer kronikøren, det er også meget dyrt. Genrefoto. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Forskning: Der er et stort behov for at udvikle og evaluere effektive behandlinger af multisygdom, som kan implementeres i klinisk praksis. I forbindelse med forskning i forebyggelse og behandling er der mindst tre områder der bør undersøges yderligere. Det drejer sig for det første om at identificere bestemte målgrupper (for eksempel på baggrund af tilstedeværende sygdomme, sværhedsgrad, fællestræk og ressourcer) og deres behov samt involvere deres pårørende. For det andet skal egenomsorg og sund adfærd understøttes, og for det tredje skal behandling og pleje leveres med fokus på tværdisciplinær og -sektoriel koordinering og samarbejde.