Musiker beretter om jødehad på tysk hotel: Pak din davidsstjerne væk

En tysk-jødisk musiker blev efter eget udsagn bedt om at fjerne et jødisk symbol for at kunne tjekke ind på et tysk hotel. Det er et ufatteligt tilfælde af antisemitisme, lyder kritikken

Tirsdag aften deltog hundredvis af mennesker i en solidaritets-demonstration for Tysklands jøder foran det hotel i Leipzig, som er centrum i aktuel beskyldning om antisemitisme. – Foto:
Tirsdag aften deltog hundredvis af mennesker i en solidaritets-demonstration for Tysklands jøder foran det hotel i Leipzig, som er centrum i aktuel beskyldning om antisemitisme. – Foto:.

Jøder var i 1930’ernes Nazityskland uønskede på hoteller, og antisemitismen dengang kulminerede i nazisternes folkemord på seks millioner jøder. Derfor har det i særlig grad rystet den tyske offentlighed, at en jødisk musiker angiveligt er blevet afvist på et hotel, fordi han bar en halskæde med en davidsstjerne, et vigtigt jødisk symbol.

Den tyske rocksanger Gil Ofarim, søn af den israelske, afdøde sanger Abi Ofarim, offentliggjorde tidligere på ugen en video på det sociale medie Instagram, hvori han fortæller, at han blev forhindret i at tjekke ind på et hotel i østtyske Leipzig i mandags.

I videoen, som er set flere end tre millioner gange, sidder Ofarim foran hotellet ”The Westin Leipzig”, og den 39-årige musiker fortæller, at han stod i kø ved receptionen.

Receptionisten gav gentagne gange forrang til andre. Da Ofarim brokkede sig, råbte nogen fra et andet hjørne af lokalet: ”Pak din stjerne væk!”. Receptionisten sagde efter sigende også til ham: ”Pak Deres stjerne væk.” Gjorde han det, kunne han tjekke ind.

Sidst i videoen er han tæt på at græde og siger: ”Virkelig? Tyskland 2021.”

Hændelsen har vakt harme. Tirsdag aften deltog hundredvis af mennesker i en solidaritetsdemonstration for Tysklands jøder foran hotellet, som netværket Leipzig nimmt Platz (Leipzig tager plads) havde indkaldt til.

”Jøder har tidligere været uønsket på hoteller i Tyskland. Det var i 1933. Vi kræver en fuldstændig opklaring,” siger formand for støtteforeningen til minde om Europas myrdede jøder Lea Rosh i en erklæring.

Tysklands føderale kontor mod diskrimination taler på Twitter om et ”ufatteligt tilfælde af antisemitisme”: ”Et hurtigt svar fra hotellet burde være kommet for længst. Efter vores opfattelse må det her få konsekvenser.”

En talsmand for Westin-kæden sagde til nyhedsmagasinet Der Spiegel tirsdag, at hotellet tager sagen alvorligt. To ansatte er blevet sendt på ferie som følge af hændelsen.

Ifølge Olaf Hoppe, talsmand for politiet i Leipzig, er den påståede udtalelse fra den hotelansatte ”klart antisemitisk”, og anklagemyndigheden undersøger, om videoen kan få strafferetlige konsekvenser.

Også politikere i delstaten Sachsen, hvor Leipzig ligger, har udtrykt vrede. Sachsen er en tolerant delstat, siger indenrigsminister Roland Wöller fra det kristendemokratiske CDU:

”Vi kæmper for, at det skal blive ved med at være sådan. Det er en af de mest deprimerende oplevelser at se, at det jødiske liv i den grad er truet,” siger han ifølge Deutschlandfunk Kultur .

Økonomiminister Martin Dulig fra det socialdemokratiske SPD undskyldte på Twitter på vegne af delstatens flertal for den antisemitiske ydmygelse: ”Vi har stadig meget at gøre i Sachsen!”

Sachsen har store problemer med ekstremisme, og antallet af højreekstremister i delstaten er steget kraftigt, fremgår det af den saksiske indenrigsefterretningstjenestes årsberetning, som blev præsenteret i denne uge.

I mellemtiden har en af de anklagede hotelmedarbejdere indgivet en klage for ærekrænkelse. Manden beskriver hændelsen ”klart afvigende fra musikerens udsagn”, sagde polititalsmand Olaf Hoppe onsdag.

Johannes Boie, chefredaktør ved avisen Welt am Sonntag, minder om, hvor udbredt antisemitismen er: Forleden meddelte mindestedet ved kz-lejren Auschwitz i Polen, at historiske bygninger var blevet graffitisprayet med antisemitiske slogans på tysk og engelsk. I sidste uge råbte tyskere ”Sieg Heil” og forsøgte at brænde et israelsk flag af ved en fodboldkamp i Berlin. For tre uger siden anholdt man i vesttyske Hagen fire mistænkte, som sandsynligvis ville angribe byens synagoge, heriblandt en 16-årig syrer. I slutningen af august blev en ung jøde i Köln slået og sparket af en gruppe unge, som rev hans kippa af hans hoved.

Gil Ofarims beretning har ”heldigvis” udløst en bølge af solidaritet, men også her er der problemer, mener Johannes Boie. Han påpeger, at man foran hotellet stillede israelske flag, en problematisk sammenblanding af Israel og jødedom.

”Reaktionen viser desværre, hvad der er galt i Tyskland, selv blandt dem, der mener det godt. Det israelske flag, som hotellet viste, står for en stat. Ikke for jødedommen. Ofarim er ikke en turist fra Israel. Han er født i München, han er ikke gæst her,” skriver Boie.

”Hvis en jøde bliver diskrimineret på grund af sit åbenlyse tilhørsforhold til jødedommen, er der tale om antisemitisme og intet andet,” skriver han.