Emmanuel Macrons plan mod islamisk separatisme møder modstand

Den franske præsident har skiftet kurs og vil tage kampen op mod parallelsamfund. Kritikken af præsidentens kursændring kommer især fra mellemøstlige religiøse autoriteter, som kalder udtalelserne for en klar provokation

Den 2. oktober præsenterede den franske præsident Emmanuel Macron sin strategi for at bekæmpe separatisme. – Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.
Den 2. oktober præsenterede den franske præsident Emmanuel Macron sin strategi for at bekæmpe separatisme. – Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Der findes visse steder i landet en separatisme, det vil sige en beslutning om ikke at leve sammen med resten af samfundet og ikke være en del af republikken.”

Med disse ord har den franske præsident, Emmanuel Macron, taget kampen op mod parallelsamfund i en tale, som er blevet beskrevet som en markant kursændring i forhold til islam.

Præsidenten langede ud efter radikal og politisk islam. Men selvom talen har udløst kritik i Frankrig, er de mest ophidsede reaktioner ikke kommet hverken fra den hjemlige opposition eller fra de franske muslimer, men derimod fra især mellemøstlige religiøse autoriteter.

På højrefløjen har oppositionspartierne ganske vist fundet flere fingre at sætte på præsidentens oplæg, som vil blive omsat i et lovforslag i december.

Marine Le Pen fra partiet National Samling er tilfreds med forslaget om at forbyde muslimske tørklæder i private virksomheder som busselskaber, der leverer en offentlig serviceydelse. Men hun havde gerne set, at forbuddet blev udvidet til hele den private sektor. Det er allerede i dag forbudt i den offentlige sektor.

Også tidligere indenrigsminister for Republikanerne, Brice Hortefeux, har over for RTL beklaget, at stop for ny indvandring ikke er blandt præsidentens tiltag mod parallelsamfund.

På den yderste venstrefløj har Jean-Luc Mélenchon i en tale under et besøg i det østlige Frankrig kaldt præsidentens tale for ”hyklerisk og skadelig”, fordi han ”bilder folk ind, at alle problemer skyldes islam”, ifølge gratisavisen 20 Minutes .

De officielle muslimske organisationer i Frankrig er derimod glade for løftet om at erstatte udenlandske imamer og prædikanter med fransk uddannede imamer.

”Det er på høje tid at komme af med imamer, der sendes til Frankrig fra Marokko, Algeriet og Tyrkiet. Det har skadet os alle. Vi skal have uddannet intelligente, demokratiske, ærlige og seriøse prædikanter i Frankrig,” lyder det for eksempel fra Ghaleb Bencheikh, formand for Fondet for Fransk Islam, Fondation pour Islam de France, på radiostationen Franceinfo .

”I flere måneder er de franske muslimer blevet udsat for de værste stigmatiseringer fra politikere, der har gjort islamofobi til deres kendemærke, og som mistænkeliggør alle muslimer i Frankrig. Vi ønsker konstruktiv dialog, ikke mistænkeliggørende pegen fingre,” skriver de ifølge radiostationen RTL i en pressemeddelelse.

Markant skarpere er den europæiske talsmand for Det Muslimske Broderskab, Ibrahim Munir, som gør sagen til en international konflikt mellem Macron og hele den muslimske verden.

”Macron er respektløs over for to milliarder muslimer i verden,” skriver han i et åbent brev til den franske præsident.

”Emmanuel Macrons racistiske udtalelser kan opflamme to milliarder muslimer verden over,” hedder det også advarende i en pressemeddelelse fra den øverste sunni-islamske myndighed, Al-Az Universitetet i Egypten.

Og muftien i Oman, Ahmad Hamad Al-Khalili, har kaldt talen for ”et angreb på islam uden fortilfælde”, rapporterer den libanesiske avis L’Orient Le Jour .

Selvom der ikke er udsigt til optøjer i stil med dem, der tidligere er opstået i kølvandet på polemikken om både de danske og franske Muhammed-tegninger, blev der sat ild til franske flag i Pakistan umiddelbart efter talen.

Og senest har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan blandet sig med en skarp irettesættelse af Emmanuel Macron. Emmanuel Macron er en af Erdogans skarpeste kritikere og støtter Cypern og Grækenland mod Tyrkiets boringer efter gas i de to landes farvand.

De to statschefer har netop forsøgt at lappe på forholdet i en telefonsamtale. Men nu er luften imellem de to igen iskold, lader Erdogan forstå.

”Macrons udtalelser i en by, hvor flertallet er muslimer, er ikke kun respektløst. Det er en klar provokation. Macron vil strukturere fransk islam. Det er rent magtmisbrug og en uforskammethed. Hvem er De at ville strukturere islam?”, raser Erdogan i en tale i hovedstaden Ankara, ifølge Reuters .