Prøv avisen

Næste skridt må være en global klimaplan

Det var Martin Lidegaard (R), der offentliggjorde regeringens klimastrategi. Et godt udspil, mener læser. Men næste skridt må være en global klimaplan. Foto: Nikolai Linares Denmark

Regeringens klimaudspil er et godt initiativ. En langsigtet plan for Danmarks del af det globale klimaansvar må være næste skridt, skriver klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg

DET ER RIGTIG GODT, at regeringen nu kommer med et klimaudspil. Men forhåbentlig er det kun første skridt på vejen mod en langsigtet plan for, at Danmark også tager sin del af det globale klimaansvar.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lide-gaards (R) nye klimaudspil viser, hvordan vi i Danmark kan leve op til målet om at reducere vores CO2-udslip i de kommende år. Et godt initiativ, som kan lede til konkret og nødvendig handling herhjemme.

Regeringen har som mål, at de danske CO2-udslip skal mindskes med 40 procent fra 1990 til 2020. Den største del af målet er allerede sikret med et energipolitisk forlig fra 2012, der skal give 34 procents reduktion. Regeringens klimaudspil anviser så forskellige muligheder for at mindske Danmarks CO2-udslip med 6 procent oveni.

LÆS OGSÅ:
Lidegaard: "Det er ingen nem sag at løfte"

Det er denne opgave, Martin Lidegaard tager fat på med klimaplanen, som indeholder en række initiativer for blandt andet landbrug og transport. Vi kan blot håbe, at alle Folketingets partier bakker aktivt op om at finde ud af, hvordan vi i Danmark skal mindske vores udslip.

Men selvom det danske mål med en reduktion på 40 procent er ambitiøst sammenlignet med andre rige lande, så er det stadigvæk kun ét skridt fremad på vejen mod en bæredygtig fremtid.

I MANGE AF DE LANDE, hvor Folkekirkens Nødhjælp arbejder, mærker titusinder af fattige mennesker allerede klimaforandringernes effekter; tørke og oversvømmelser og ikke mindst uforudsigelige og ekstreme vejrlig, som spænder ben for deres muligheder for at skabe udvikling.

FNs klimapanel (IPCC) peger på, at de globale udslip skal mindskes kraftigt i de kommende årtier. I forhold til 1990 skal de rige landes udslip mindskes med mellem 80 og 95 procent frem mod 2050.

Det danske mål for 2020 er godt. Men for at sætte den rette bæredygtige kurs mod 2050 er det ikke nok at skifte til elsparepærer i alle danske hjem. Vi skal i gang med en langt større omstilling.

LÆS OGSÅ:
Klimaplanen, der blev væk

Det er heller ikke nok, hvis Danmark skifter kurs alene. Hele verden skal med, ikke mindst de mange u-lande, der med store væksttal er på vej til at øge deres CO2-udslip. De rige lande, inklusive Danmark, har allerede haft store udslip i mange årtier, og vi har derfor et historisk og moralsk ansvar for at hjælpe u-landene. Dertil kommer det faktum, at de voksende udslip fra eksportfokuseret produktion i mange u-lande er koblet til forbrug i de rige lande, for eksempel tøj, legetøj og telefoner.

Martin Lidegaards klima-plan er et godt initiativ og et godt skridt i den rigtige retning. Næste skridt som Folkekirkens Nødhjælp bakker fuldt op om bliver forhåbentlig en langsigtet plan for Danmarks del af det globale klimaansvar.