Når imperier eller stormagter falder sammen, følger kaos og krig

I dag står de tre stormagter Rusland, USA og Kina over for en usikker fremtid, der måske vil bringe sammenbrud eller en delvis opløsning. Sker det, vil det for altid ændre verdensordenen, skriver den amerikanske forfatter og sikkerhedspolitiske ekspert Robert D. Kaplan

Ethvert imperium i historien er faldet. Det samme kan ske for de tre stormagter Rusland, USA og Kina, der alle deler træk med tidligere tiders imperier, skriver Robert D. Kaplan.
Ethvert imperium i historien er faldet. Det samme kan ske for de tre stormagter Rusland, USA og Kina, der alle deler træk med tidligere tiders imperier, skriver Robert D. Kaplan. Foto: Channi Anand/AP/Ritzau Scanpix.

Hvis Kremls regime begynder at vakle som konsekvens af krigen i Ukraine, kan Rusland, som står institutionelt svagere end Kina, blive en kaloriefattig version af det tidligere Jugoslavien, ude af stand til at kontrollere sine historiske områder i Kaukasus, Sibirien og Østasien. Økonomisk eller politisk uro i Kina kan udløse regional uro internt i landet, og det kan opmuntre Indien og Nordkorea til at reagere, da deres politik i sagens natur er begrænset af Beijing.

Selv hvis landet på en eller anden måde vinder i krigen i Ukraine, kan Rusland imødese en økonomisk katastrofe, som følge af at de er blevet holdt ude af EU og G7-økonomierne, medmindre konflikten ender i ægte fred, og det virker usandsynligt. Rusland er måske allerede den syge mand i Eurasien, som Det Osmanniske Rige var det i Europa.