Prøv avisen
Debat

Naser Khader: Nødhjælpsorganisationer skal holde sig fra politik

Naser Khader, Folketingsmedlem De Konservative, snakker med pressen før forhandlinger. Regeringen forhandler i dag videre på deres asyl- og udlændingepolitiske initiativer. Forhandlingerne går blandt andet på at hæve ventetiden på familiesammenføring fra et til tre år. Foto: DAVALI PHILIP

Snup en skovl, Laust Leth Gregersen, og grav videre – eller taler du virkelig på vegne af 80 foreninger og nødhjælpsorganisationer, som lever af både skattekroner og folkelig opbakning?, skriver Naser Khader som svar på kritik

PÅ HVIS VEGNE taler Laust Leth Gregersen egentlig?

Denne for mig i øvrigt ukendte talsmand for Globalt Fokus, der hævder at repræsentere intet mindre end 80 foreninger og humanitære organisationer i Danmark, beskylder mig i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 8. februar for ligefrem at true det danske civilsamfund.

Allerede her er vi på vej ud i ekstremisme, som jeg ellers gerne udtaler mig om.

Det er på ingen måder min mission i denne sag.

Men jeg undrer mig. Af flere årsager. Først og fremmest over, at Laust Leth Gregersen ikke i første omgang henvendte sig til mig, efter at han åbenbart blev pikeret over mine udtalelser til Kristeligt Dagblad den 3. februar i forbindelse med en artikel om Folkekirkens Nødhjælp.

Netop denne nødhjælpsorganisation har langet ud efter den amerikanske præsident Donald Trump, som vil stoppe den offentlige økonomiske støtte til rådgivning om og ligefrem henvisning til abort.

Jeg er enig med folkekirkens Nødhjælp i kritikken af Trump – her er Trump også galt afmarcheret. Men det er ikke pointen. Jeg roser også Folkekirkens Nødhjælp for at ansætte to korrespondenter der formidler deres fremragende arbejde i blandt adnet Libanon og Palæstina.

Pointen er, at Folkekirkens Nødhjælp og andre humanitære hjælpeorganisationer ikke bør bevæge sig ud i politisk følsomme emner. Eller politiske emner i det hele taget.

De bør opføre sig tværpolitiske og tilstræbt neutrale. De skal holde fokus på deres kerneopgave: At hjælpe mennesker i nød. Det er de som oftest gode til. Så kan vi diskutere, hvor godt vi andre håndterer det politiske.

Men i dette budskab skulle ifølge Laust Leth Gregersen ligge min trussel mod civilsamfundet.

Jeg truer ingen. Jeg tager min opgave som ordfører for Det Konservative Folkeparti på blandt andet dette område dybt seriøst.

Sidste år var jeg ude med riven efter Mellemfolkeligt Samvirke, som jeg roste for organisationens fornemme arbejde ude i verden for blandt andet kvinders rettigheder, rent vand, hjælp til selvhjælp og udviklingen af lokalt selvstyre – men også kritiserede for at blande sig i indenrigspolitiske spørgsmål om flygtninge.

Ingen skal være i tvivl om, at såvel Folkekirkens Nødhjælp som Mellemfolkeligt Samvirke og mange andre i høj grad lever af skattekroner. De udfører i vid udstrækning fornemt og beundringsværdigt arbejde.

Men med deres politisering risikerer de at grave deres egen grav. Ikke bare i forhold til de politikere, der bevilger millioner af kroner til deres arbejde, men også i forhold til de mennesker, der dagligt bliver stoppet på Strøget og bedt om en underskrift eller en 20’er til et godt formål. Det er simpelthen for dumt.

Baseret på mangeårig erfaring såvel som adskillige henvendelser i forlængelse af de seneste dages debat har jeg blot ét spørgsmål og et velment råd til Laust Leth Gregersen og hans paraplyorganisation:

Taler du virkelig på vegne af alle disse 80 foreninger og organisationer? Hvorfor har jeg intet hørt fra Folkekirkens Nødhjælp selv, hvis angivelige forargelse du påtager dig?

Og mit gode råd: Hold fokus på at hjælpe mennesker i nød. Når I begynder at politisere, skaber I kløfter, graver grøfter, skaber afstand mellem mennesker og gør jer selv til brikker i et spil, som I ikke bør deltage i.

Men lad mig endelig høre: Er Folkekirkens Nødhjælp enig i kritikken af mig?

Naser Khader er folketingsmedlem og udviklingsordfører for Det Konservative Folkeparti