Vel var der ingen døde eller sårede, men skamfering af Skagens klitter vækker harme

Men ligesom hærværk mod kirker og gravpladser vækker stærke følelser, er det samme tilfældet med overgreb mod naturen, især den særligt elskede og ikoniske natur. Det kunne man se i DR 1’s kriminalmagasin ”Kriminelt

I DR 1’s kriminalmagasin ”Kriminelt” er Trine Maria Ilsøe vært under overskriften ”Da Skagens klitter blev skamferet”. Udgangspunktet var en sag fra oktober 2019, hvor en gummiged i nattens mulm og mørke havde molesteret klitterne på Skagen Sønderstrand.
I DR 1’s kriminalmagasin ”Kriminelt” er Trine Maria Ilsøe vært under overskriften ”Da Skagens klitter blev skamferet”. Udgangspunktet var en sag fra oktober 2019, hvor en gummiged i nattens mulm og mørke havde molesteret klitterne på Skagen Sønderstrand. Foto: Debbie Kuhr/DR.

”Den hele natur var en stor hellig kirke.”

Det er H.C. Andersen, som skriver sådan i eventyret ”Klokken”. En tankegang, som ikke er ganske ukendt i nutiden, hvor naturen er genstand for megen opmærksomhed, ja, ligefrem fromhed og ærefrygt.

Naturen kalder menneskeheden til lovsang, men også til bodsgang, for vi har udnyttet, ødelagt og skamredet naturen, og hele vores velstående og højteknologiske samfundsform bygger så at sige på en helligbrøde.

Uden at gå helt så vidt er det dog svært at komme uden om, at vi i mange henseender er gået for vidt i forhold til naturen. Miljøbevidsthed og naturbeskyttelse er sund fornuft og agtelse for skaberværket. Naturen er imidlertid en dårlig erstatning for en kirke. Hvad skulle ”evangeliet” også være i den kirke? Den stærkeste alfahan tager det hele?

Men ligesom hærværk mod kirker og gravpladser vækker stærke følelser, er det samme tilfældet med overgreb mod naturen, især den særligt elskede og ikoniske natur.

Det kunne man se i DR 1’s kriminalmagasin ”Kriminelt” med Trine Maria Ilsøe som vært under overskriften ”Da Skagens klitter blev skamferet”. Udgangspunktet var en sag fra oktober 2019, hvor en gummiged i nattens mulm og mørke havde molesteret klitterne på Skagen Sønderstrand. Og det er ikke hvilken som helst dansk stand. Selvom man aldrig har sat sine ben på hint kyststykke, er der rigtig mange, som har set stranden på P. S. Krøyers malerier. Ja, Skagen Sønderstrand er også noget af en kulturstrand.

Vel var der ingen døde eller sårede og ingen, som var blevet snydt og bedraget, men skamferingen af klitterne var ingen uskyldig leg i en forstørret sandkasse. Det var sandt for dyden, naturelskerne og straffeloven en forbrydelse og et overgreb.

Hærværk og selvtægt, måske foranstaltet for at skaffe liebhaverne i første række en bedre udsigt ud over Kattegat.

Det var også for galt, og nu var der blevet udfærdiget et anklageskrift mod to mistænkte, en ejendomsmatador og den såkaldte gummigedmand, som dog nægtede sig skyldige.

Jeg fik også lært et nyt ord i form af naturkriminelle, ikke at forveksle med naturligt kriminelle, om de mennesker, som begår kriminalitet mod naturen. Det handlede ikke bare om klitskamfering i ”Kriminelt”, men også om ulovlig kystsikring ved Lønstrup og et ulvedrab i Vestjylland, som blev fanget på kamera. Det kom under kategorien ”faunakriminalitet”.

Det er naturligvis også en kriminalitetsform, som skal tages alvorligt. Ja, SF, som ellers ikke er kendt for at tro på virkningen af hårdere straffe, mener, at straframmen skal hæves.

Måske er de naturkriminelle mere modtagelige for den slags end de voldskriminelle.

Det gælder selvsagt, at lov er lov, og selvtægt er en uting. Naturen er ikke hellig, men det er vores fremfærd på naturens bekostning heller ikke. Det er med naturen som med kulturen, den er bevaringsværdig og skal være der for de næste generationer. Det er også fædrelandskærlighed.

Jesper Bacher er sognepræst.