Folkekirkens Nødhjælp samler ikke ind til abort

Vi driver ikke abortklinikker. Vi samler ikke ind til aborter. Hverken Folkekirkens Nødhjælp eller vore lokale partnere arbejder med abort, skriver organisationens generalsekretær

Debatten om abort er for mange ekstremt svær. Det er den også for os. Vi tager det ikke let, vi arbejder seriøst med spørgsmålet – ofte under svære vilkår ude i verden. Altid med de udsatte kvinder i centrum, skriver Birgitte Qvist-Sørensen.
Debatten om abort er for mange ekstremt svær. Det er den også for os. Vi tager det ikke let, vi arbejder seriøst med spørgsmålet – ofte under svære vilkår ude i verden. Altid med de udsatte kvinder i centrum, skriver Birgitte Qvist-Sørensen.

Flere debattører har skrevet her i avisen, at Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling i år går til at foretage aborter.

Det er ikke rigtigt. Vi driver ikke abortklinikker. Vi samler ikke ind til aborter. Hverken Folkekirkens Nødhjælp eller vore lokale partnere arbejder med abort.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder derimod med kvinders rettigheder, herunder retten til at bestemme over egen krop og retten til at få fuld oplysning om både prævention og abort som én samlet videnspakke.

I et indlæg i Kristelig Dagblad torsdag går to mænd fra organisationen Retten til Liv endda så langt, at de har fabrikeret et falsk citat, og får det til at se ud som noget, vi har sagt.

Det falske citat lyder:

”Trump vil ikke give penge til udførelse af abort, men bliver man indsamler hos Folkekirkens Nødhjælp, kan man sikre sig, at det alligevel kan lade sig gøre.”

DET ER SIMPELTHEN under ethvert rimeligt debatniveau, at Retten til Liv opfinder citater for at skabe et fjendebillede, der kan fremme deres egen mærkesag.

Bedre bliver det ikke af, at det billede fra vores Facebook-side, der bliver brugt som illustration til debatindlægget, er beskåret på en måde, så ordene ”kvinders rettigheder” ikke er med. Det er en uheldig beskæring, som kan få det til at se ud, som om vi støtter abort. Og det er som sagt forkert.

I disse tider med fake news må det være på sin plads med lidt fakta:

Sagen begyndte med, at Folkekirkens Nødhjælp udsendte en pressemeddelelse i anledning af, at den nye amerikanske præsident har trukket al økonomisk støtte til organisationer, der blot informerer om abort. Ikke kun udfører abort, men bare nævner ordet abort.

Dekretet vil betyde, at Folkekirkens Nødhjælp heller ikke må bruge penge fra Danida eller fra danskerne på at fortælle den samlede pakke, som vi mener hører til information til kvinder om reproduktiv sundhed. Vi skal holde mund. Ellers risikerer vi at miste den millionstøtte, som US-Aid giver Folkekirkens Nødhjælp til at arbejde i flygtningelejre.

Derfor reagerer vi på det nye dekret. Ikke for at blande os i amerikansk politik, men fordi det nye dekret påvirker verdens fattigste på fatal vis.

Ifølge dekretet må vi ikke engang fortælle om faren ved en illegal abort, selvom 190 kvinder dør hver eneste dag i lidelse og smerte efter illegale aborter. Flere end fem millioner kvinder bliver hvert år skadet for livet.

Ifølge WHO falder antallet af aborter, når unge får fuld oplysning om seksualitet og prævention. Vores holdning er, at information om abort som en sidste udvej – og om faren ved illegale aborter – er en del af dem samlede oplysningspakke, piger har ret til at få.

Debatten om abort er for mange ekstremt svær. Det er den også for os. Vi tager det ikke let, vi arbejder seriøst med spørgsmålet – ofte under svære vilkår ude i verden. Altid med de udsatte kvinder i centrum.

Til sidst blot dette: Den 12. marts ved vores årlige sogneindsamling samler vi ind til nødhjælp til tusinder på flugt, til udviklingsarbejde blandt verdens allerfattigste – og til rettighedsarbejdet for de kvinder, som med lidt hjælp fra os kan skabe nyt håb for deres familier – og for den verden, der har så hårdt brug for det netop nu.

Birgitte Qvist-Sørensen er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp