"Niels Bohrs hemmelighed" ligner en britisk krimi i DR-program

Hvorfor fik vi aldrig atomkraft i Danmark, selvom vi var hjemland for en af atomfysikkens vigtigste skikkelser? Det undersøger to historikere i "Niels Bohrs hemmelighed" på DR2

Hvorfor fik vi aldrig atomkraft i Danmark, selvom vi var hjemland for en af atomfysikkens vigtigste skikkelser? Det undersøger to historikere i "Niels Bohrs hemmelighed" på DR2.
Hvorfor fik vi aldrig atomkraft i Danmark, selvom vi var hjemland for en af atomfysikkens vigtigste skikkelser? Det undersøger to historikere i "Niels Bohrs hemmelighed" på DR2. Foto: Anders Aagaard Strube og Asbjørn Bjaaland Larsen/DR.

”Sig nej, sig nej på din egne/ og på dine børns og børnebørns vegne/ sig nej til atomkraft.” Sådan sang Gnags i 1976 som en stemme blandt mange danske røster mod atomkraft i Danmark. Mange husker sikkert den smilede sol med et nej tak til atomkraft. Men var det nu så klogt at sige nej til atomkraft?

Nu er der klimakrise, og der holdes demonstrationer med et højlydt nej til fossile brændstoffer og mere CO2-udledning, men samtidig har et morderne samfund brug for meget, stabil energi. Der er næppe heller mange af klimademonstranterne, som siger nej til udviklingen i de sidste 150 år. Ikke sådan for alvor i hvert fald. En udvikling, der blev drevet frem af de energikilder, som nu har vist sig at være klimabelastende.