Næstekærligheden i kristendommen er ingen sovepude

KATOLICISME Det er ikke nok at advare sine egne trosfæller mod aids, hvis man vil opfylde det kristne krav om næstekærlighed

Så må jeg altså endnu engang minde om ikke alene pavens, men hele kristendommens ansvar i aids-epidemien i Afrika. Den katolske præst, David Vincent Nielsen, føler sig virkelig truffet (Kristeligt Dagblad den 27. april ), når jeg taler om specielt den katolske kirkes ansvar for aids-ofrene i Den tredje Verden.

Med en imponerende statistik over hvor få katolikker der egentlig findes i Afrika, prøver David Vincent Nielsen at vise, at det er ikke-katolikkers promiskuitet og flerkoneri m.m., der er årsagen til udbredelsen af aids. Derfor konkluderer David Vincent Nielsen, at da der ikke er så meget aids blandt de få katolikker, har kirken gjort sin pligt ved at oplyse sine egne menigheder om de nødvendige forholdsregler: evig troskab, ingen sex før ægteskabet, afholdenhed.

Nej! Det er netop her, den katolske kirke svigter. I kristendommen er "næsten" ethvert andet menneske i nød. Ikke som i jødedommen eller islam en person af samme tro. Det har Jesus gjort ganske klart i Det Nye Testamente, bl.a. i den fremragende – og for jøder revolutionerende – lignelse om den barmhjertige samaritaner (Lukas 10,29ff), som er den eneste, der hjælper det nødstedte menneske, selv om de begge har forskellig trosopfattelse. Her vises med al tydelighed, hvordan næstekærlighed skal opfattes i kristendommen. Jesus har vist vejen: Det er den grænseløse kærlighed til medmennesket, uanset hvem, det drejer sig om.

Omsat til vores moderne verden betyder det, at alle – og ikke blot katolikker – skal informeres om farerne ved ubeskyttet sex i Afrika, hvor aids er et tabu-emne. Det er ikke nok at se passivt til og naivt forestille sig, at det er tilstrækkeligt at sige, at afholdenhed og troskab er nok til at forhindre aids. Realiteterne i Afrika er ganske anderledes.

Næstekærligheden i kristendommen er ingen sovepude. Her skal man være aktiv. Derfor kan den katolske kirke i første omgang vise sit ansvar og forståelse af dette begreb ved at hjælpe afrikanerne med information om, at brug af kondom er særdeles vigtig for at undgå hiv/aids. Og så derefter (eller samtidig) missionere om dens opfattelse af familiesamhørighed.

Alt andet vil være "at gøre ondt – ikke at frelse, men at ødelægge liv", som Jesus selv udtrykker det.

Sune Pilgaard,

lektor i religion,

Grønnevej 45,

Virum