Ny bog om Trump udløser hidsig debat i USA

Sensationelle påstande i ny bog om Trumps vej til præsidentskabet både fascinerer og forarger i USA

Bogen, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” (Bål og brand: Inde i Trumps Hvide Hus) af den omstridte amerikanske bestsellerforfatter og journalist Michael Wolff har udløst en politisk storm i Washington med Det Hvide Hus som orkanens øje.
Bogen, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” (Bål og brand: Inde i Trumps Hvide Hus) af den omstridte amerikanske bestsellerforfatter og journalist Michael Wolff har udløst en politisk storm i Washington med Det Hvide Hus som orkanens øje. Foto: AP

Er Donald Trumps ældste søn en landsforræder? Ønskede Trump i virkeligheden slet ikke at blive præsident? Og græd hans hustru, Melania Trump, utrøsteligt på valgnatten – vel at mærke af forfærdelse snarere end af lykke over udsigten til at blive førstedame?

Det er nogle af de påstande, som bringes på banen i en sensationel ny bog, der udkommer i USA på tirsdag. Bogen, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” (Bål og brand: Inde i Trumps Hvide Hus) af den omstridte amerikanske bestsellerforfatter og journalist Michael Wolff har udløst en politisk storm i Washington med Det Hvide Hus som orkanens øje. Ifølge amerikanske og britiske medier, der har tilegnet sig et eksemplar af bogen inden udgivelsen, skildrer bogen Trump som en uklog og særdeles uforberedt politisk novice, der står i spidsen for en dysfunktionel regering og primært er optaget af at pleje sit eget ego.

”Det er værre, end du kan forestille dig. En idiot omgivet af klovne. Trump vil ikke læse noget som helst – ikke korte notater, ikke kortfattede politiske dokumenter; intet. Han rejser sig halvvejs inde i møder med verdensledere, fordi han keder sig,” beretter en unavngiven ansat i Det Hvide Hus i ”Fire and Fury”.

Michael Wolff, der er kendt for kontroversielle arbejdsmetoder og en tendens til at sammenblande fakta og fiktion, har taget ”nogle af de mest sladrede-om aspekter af Det Hvide Hus” og ophøjet dem til kendsgerninger, konstaterer den politiske skribent Aaron Blake i avisen Washington Post.

”På nogle måder er dette den altafslørende bog, som Trumps post-sandheds præsidentskab fortjener. Trumps egen version af sandheden er ofte underlagt hans egne vilde impulser og ændrer sig uden varsel. Lækagerne fra hans regering har fulgt det mønster og ofte malet billeder af en amerikansk præsident, der overgår forstanden,” skriver han.

Netop dette gør bogens stærkt opsigtsvækkende påstande, som i mere normale politiske tider ville synes lidet plausible, troværdige, skriver den fremtrædende New York Times-journalist Maggie Haberman på Twitter.

”Selv hvis nogle ting er unøjagtige eller deciderede falske, så er der i bogen tilstrækkeligt, der i teorien forekommer retvisende, til, at folk får vanskeligt ved at afvise den,” skriver hun.

”Fire and Fury” har også ansporet et hidsigt opgør mellem præsident Trump og hans tidligere chefstrateg, Stephen Bannon, der forekommer at være bogens hovedkilde. Michael Wolff citerer blandt andet Bannon for at sige, at et møde, som Trumps søn, Donald Trump Jr, og hans svigersøn, Jared Kushner, under valgkampen holdt med repræsentanter for Moskva, var ”forræderisk” og ”upatriotisk”, og at der er ”nul procents sandsynlighed for”, at Trump ikke blev informeret om mødet med de samme russere i 2016.

Bannon kalder i bogen også Trumps ældste datter og nære rådgiver, Ivanka Trump, for ”dum som en dør”, og han forudsiger, at en skandale om hvidvasking af penge vil føre til Trump-regeringens fald.

Det Hvide Hus kalder bogen for ”smudsig tabloid fiktion”, og i en rasende udtalelse fordømmer præsident Trump bogen og dens hovedkilde.

”Stephen Bannon har intet at gøre med mig eller mit præsidentskab. Da han blev fyret, mistede han ikke bare sit job, men også sin forstand,” skriver Trump i udtalelsen.

Ifølge Michael Wolff selv er hans bog baseret på 200 samtaler, som han i løbet af de seneste 18 måneder har ført med Donald Trump, de fleste af præsidentens rådgivere samt andre personer med kendskab til forholdene i Det Hvide Hus. Ifølge amerikanske medier blev Wolff ofte set i Det Hvide Hus i de første måneder efter Trumps indsættelse og var oftest i Stephen Bannons selskab.