Nye tider, ny virkelighed i DR

DR er i gang med at realisere den spareplan, der opstod som følge af den tidligere VLAK-regerings medieaftale med Dansk Folkeparti. Kurt Strand gør status

Men spareplanen er der færre penge til produktion af dansk indhold, stik modsat hvad de blå partier hævdede, de ville have mere af, skriver Kurt Strand.
Men spareplanen er der færre penge til produktion af dansk indhold, stik modsat hvad de blå partier hævdede, de ville have mere af, skriver Kurt Strand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der er gabende tomt, dér hvor udsendelserne på DRK, DR 3 og DR Ultra plejer at ligge på DR’s tv-oversigt. De sidste signaler fra de tre flowkanaler blev sendt i aftes, og fra i dag skal en lang række udsendelser findes enten på DR 2 eller i nye ”universer” på nettet, som skal bære i hvert fald en del af indholdet fra DR 3 og DR Ultra videre.

Ændringerne skyldes en spareplan, som DR er i gang med at realisere som følge af den tidligere VLAK-regerings medieaftale med Dansk Folkeparti. Sparekniven skærer imidlertid ikke kun i antallet af kanaler, men også i populære udsendelser på DR 1. Dér er det for eksempel slut med ”Sporløs” og ”Danmarks bedste portrætmaler”. Og i ”Hammerslag” bliver der med det halve antal udsendelser færre bud på huspriser fra øst- og vestholdet her i 2020.

At mangt og meget ville forsvinde, gjorde DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn tydeligt opmærksom på, allerede inden medieforhandlingerne begyndte for snart to år siden. Hvilket fik daværende Liberal Alliance-kulturminister Mette Bock til at replicere i ”Debatten” på DR 2 i april 2018:

”Jamen, det er jo meningen. Det er meningen, at vi skal have et andet DR end det, vi har haft indtil nu”.

Mette Bocks og et politisk flertals mediepolitiske tanker var alt andet end visionære. Om end de fremtvinger ændringer, der under alle omstændigheder er fornuftige. Færre flowkanaler giver således god mening, i takt med at mere og mere tv bliver streamet.

Også flytning af den sene tv-avis – som fra i aften sendes klokken 21.00 i stedet for 21.30 – er en god beslutning. Flytningen forkorter aftenens dyre primetime med en halv time, og dermed skal der bruges færre penge mellem nyhedsudsendelserne.

Men nok så vigtigt slipper nyhedshungrende seere for, at nyheder fra to statsejede og -styrede tv-kanaler bliver sendt samtidig. For selv om deres seertal falder i takt med voksende streamingforbrug, bliver det meste tv – ikke mindst nyhedsudsendelser – fortsat set, når det bliver sendt. Det er således god public service ikke at sende nyheder samtidig på DR 1 og TV 2.

Alt dette ændrer dog ikke ved, at første del af en samlet DR-besparelse på 20 procent, svarende til 773 millioner kroner, er mærkbar fra i dag. Der er færre penge til produktion af dansk indhold, stik modsat hvad de blå partier hævdede, de ville have mere af.

Og mere følger, hvis deres medieaftale bliver realiseret fuldt ud. Om det sker, afgør de regerende socialdemokrater i de kommende måneder. Støttepartierne – De Radikale, SF og Enhedslisten – har stillet krav om, at næste runde DR-besparelser på henved 300 millioner kroner ikke skal blive til noget. Kommer de igennem med det, slipper seerne for yderligere snit i kanaler, sendeflader og udsendelser.

Men uanset hvad nye medieforhandlinger ender med, er det nye tider i en ny virkelighed i DR. Og det gælder uanset plus/minus 300 millioner.

Kurt Strand er journalist, vært og ekstern producent af Mennesker og medier, DR P1.