Nyt abortforbud deler vandene i Angola

Hvis omdiskuteret abortforbud som ventet vedtages i morgen vil kvinder som er blevet gravide efter voldtægt ikke kunne få en lovlig debat i det centralafrikanske land

Til trods for, at offentlige demonstrationer er et særsyn i Angola, protesterede omkring 200 kvinder denne uge mod den nye abortlov i landets hovedstad, Luanda. På de lilla skilte står på landets officielle sprog, portugisisk: ”Jeg er fri! Jeg beslutter!”.
Til trods for, at offentlige demonstrationer er et særsyn i Angola, protesterede omkring 200 kvinder denne uge mod den nye abortlov i landets hovedstad, Luanda. På de lilla skilte står på landets officielle sprog, portugisisk: ”Jeg er fri! Jeg beslutter!”. . Foto: Ampe Rogerio/AFP/Scanpix.

Angolanske kvinder risikerer at skulle skifte en nutid, hvor det er næsten umuligt at få en lovlig abort, ud med en fremtid, hvor det ér umuligt, hvis parlamentet i Angola i morgen som ventet vedtager et nyt omfattende abortforbud.

Den nye abortlovgivning indgår som en del af opdateringen af den eksisterende straffelovgivning i landet, der stammer fra 1886, hvor Angola endnu var en portugisisk koloni.

Til angolanske feministers og menneskerettighedsforkæmperes forfærdelse bløder det nye lovforslag ikke den eksisterende lovgivning op. Tværtimod lægger det op til en stramning. I dag kan kvinder, der er blevet gravide ved en voldtægt, og kvinder, hvis helbred bliver bragt i fare ved en graviditet, nemlig godt få en lovlig abort i landet.

Men bliver stramningen vedtaget, risikerer kvinderne og de personer, der udfører aborterne, fremover op til 10 års fængsel. Magtfulde kirkeledere i landet har lobbyet kraftigt for stramningen, og parlamentet har allerede afvist regeringens forsøg på at mildne den nye strenge lovgivning, melder det amerikanske nyhedsbureau ABC News.

Den nye lov ”kriminaliserer kvinder”, mener Angolas præsidents datter, Isabel dos Santos, der offentligt har kritiseret lovforslaget på det sociale medie Instagram.

Til trods for, at offentlige demonstrationer er et særsyn i Angola, hvor sikkerhedsstyrkerne er kendt for at kunne slå hårdt ned på demonstranter, så protesterede omkring 200 kvinder denne uge mod den nye lov i hovedstaden, Luanda.

Hvert år koster aborter alt for mange angolanske kvinder livet, mener demonstrantdeltager Sizaltina Cutaia.

”Abort er et offentligt sundhedsproblem og et problem for den sociale retfærdighed, og det handler ikke om at kriminalisere udøvelsen af abort. Det handler om, at hemmelige aborter er den tredjestørste dødsårsag i landet næst efter malaria og trafikulykker,” siger hun til det angolanske nyhedsmedie Jornal de Angola.

Det er på tide, at angolanske kvinder får lov til at bestemme over deres kroppe, mener en anden demonstrant, Lauranda Gouveia:

”Regeringen eller politikerne har ikke ret til at bestemme, om vi skal have et barn eller ej,” siger hun til nyhedsbureauet AFP.

Men ifølge en talsmand for den katolske kirke i landet, The Episcopal Conference of Angola, Dom Manuel Imbamba, er værdien af et nyt liv ikke til diskussion:

”Livet kan hverken forhandles eller trivialiseres,” siger han til AFP.

Synspunktet deles blandt andet af den kvindelige leder af kirken Spiritist Theosophical Church i Angola, Suzete Fransisco João, der ligeledes understreger livets uantastelighed:

”Kirken forsvarer og helliger princippet om liv og fysisk integritet, så i overensstemmelse med Guds lov må livet ikke afbrydes,” siger hun til det angolanske nyhedsbureau The Angola Press.

I dag hører ytrings- og pressefrihed ikke til hverdagen i Angola, og menneskerettighedsorganisationer frygter, at myndighederne vil slå hårdt ned på modstanderne af den nye abortlovgivning.

Til august venter dog et skelsættende valg i landet. Efter 38 år ved magten har Angolas præsident, Eduardo dos Santos, meddelt, at han ikke vil genopstille.

Netop i lyset af den udmelding skal den nuværende usædvanlige offentlige abortdebat have lov til at fortsætte, opfordrer leder af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watchs afdeling for det sydlige Afrika, Dewa Mavhinga:

”Myndighederne bør vise, at de vil tolerere modstridende synspunkter,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Ifølge Pew Research Center tillader næsten alle lande i Afrika syd for Sahara en kvinde at få en abort, hvis hendes helbred bliver bragt i fare af graviditeten, mens 33 procent af landene syd for Sahara kun tillader en kvinde at få en abort, hvis hun er blevet voldtaget eller har været et offer for incest.