Prøv avisen
Debatinterview

Økonom: Den lutherske etik har skabt velfærdsstaten

Den socialdemokratiske velfærdsstat er en revideret form for luthersk kris­tendom, mener den amerikanske økonom Robert H. Nelson. På billedet ses tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensens bisættelse i Grundtvigskirken på Bispebjerg i København. – Foto: Joachim Adrian/ritzau

Mens andre protestanter har formet kapitalismens ånd, er vores lutherske rødder en enorm faktor i etableringen af de nordiske velfærdssamfund, siger Robert H. Nelson, amerikansk professor i økonomi, som netop har udgivet en bog om emnet

DEN TYSKE SOCIOLOG Max Weber talte ikke om lutheranere, da han i 1904-1905 udgav det berømte værk ”Den protestantiske etik og kapitalismens ånd”. Her argumenterer han for, at kapitalismen er opstået som et resultat af en særlig teologisk præget arbejdsmoral hos calvinister.

Lutheranerne var han derimod ikke særligt imponeret over. Den lutherske kirke manglede den reformerte kirkes vitalitet i at sprede sig. Den var gift med kongen og ikke interesseret i at udfordre magten som calvinisterne.

Blandt andet derfor så han bort fra de nordiske lande og de lutherske kirker der, siger Robert H. Nelson, professor i økonomi ved School of Public Policy på University of Maryland. Han har netop udgivet en bog, hvor han beskriver den lutherske etik, som Max Weber ignorerede.

Bogen hedder ”Lutheranism and the Nordic Spirit of Social Democracy”, og heri når han frem til, at den lutherske etik har formet de nordiske velfærdssamfund på samme måde, som den calvinistiske etik har formet kapitalismen.

”Både Luther og Calvin vægter tanken om kaldet til arbejde højt. Men de har forskellige syn på det at drive forretning og skabe profit. Hvor calvinisterne traditionelt så et kald i at drive en velfungerende virksomhed og tjene penge, var Luther meget mere kritisk over for tanken om egeninteresse ved at arbejde. Luther mente, at menneskers kald var at arbejde for at tjene deres næste. Dette har været med til at skabe de mere fællesskabsorienterede nordiske samfund, vi ser i dag,” siger han.

Den lutherske etik har haft samme påvirkning på de nordiske velfærdssamfund, som den calvinistiske etik har haft på kapitalismen, mener den amerikanske økonomiprofessor Robert H. Nelson. – Foto: University of Maryland

Andre læser lige nu