Økonom: Den lutherske etik har skabt velfærdsstaten

Den socialdemokratiske velfærdsstat er en revideret form for luthersk kris­tendom, mener den amerikanske ...

Den socialdemokratiske velfærdsstat er en revideret form for luthersk kris­tendom, mener den amerikanske økonom Robert H. Nelson. På billedet ses tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensens bisættelse i Grundtvigskirken på Bispebjerg i København. – Foto: Joachim Adrian/ritzau

Den lutherske etik har skabt en arbejdsmoral, hvor det at gå på arbejde ikke blot er for at tjene til føden, men indfrielsen af et kald.
Robert H. Nelson, økonom

Mens andre protestanter har formet kapitalismens ånd, er vores lutherske rødder en enorm faktor i etableringen af de nordiske velfærdssamfund, siger Robert H. Nelson, amerikansk professor i økonomi, som netop har udgivet en bog om emnet

DEN TYSKE SOCIOLOG Max Weber talte ikke om lutheranere, da han i 1904-1905 udgav det berømte værk ”Den protestantiske etik og kapitalismens ånd”. Her argumenterer han for, at kapitalismen er opstået som et resultat af en særlig teologisk præget arbejdsmoral hos calvinister.

Lutheranerne var han derimod ikke særligt imponeret over. Den lutherske kirke manglede den reformerte kirkes vitalitet i at sprede sig. Den var gift med kongen og ikke interesseret i at udfordre magten som calvinisterne.

Blandt andet derfor så han bort fra de nordiske lande og de lutherske kirker der, siger Robert H. Nelson, professor i økonomi ved School of Public Policy på University of Maryland. Han har netop udgivet en bog, hvor han beskriver den lutherske etik, som Max Weber ignorerede.

Bogen hedder ”Lutheranism and the Nordic Spirit of Social Democracy”, og heri når han frem til, at den lutherske etik har formet de nordiske velfærdssamfund på samme måde, som den calvinistiske etik har formet kapitalismen.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.