Statskontrakter for finansiel valgstøtte: Østrigs skandalesag skaber chokbølger i hele Europa

Europæiske medier diskuterer ivrigt den østrigske videoskandales konsekvenser for EU-valget og motiverne bag afsløringen af den østrigske vicekanslers samtale med en påstået russisk milliardær

Østrigs nu afgåede vicekansler og formand for Frihedspartiet (FPÖ), Heinz-Christian Strache (t.v.) beklagede i lørdags på et pressemøde i Wien sin ”fuldemandsopførsel” efter offentliggørelsen af kontroversiel video.
Østrigs nu afgåede vicekansler og formand for Frihedspartiet (FPÖ), Heinz-Christian Strache (t.v.) beklagede i lørdags på et pressemøde i Wien sin ”fuldemandsopførsel” efter offentliggørelsen af kontroversiel video. . Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix.

Offentliggørelsen af en video, der viser den nu tidligere vicekansler og leder af Østrigs Frihedsparti, Heinz-Christian Strache, under et møde på Ibiza, hvor han lover en formodet russisk milliardær statskontrakter som modydelse for finansiel støtte til partiets valgkamp i 2017, har skabt voldsom debat langt ud over Østrigs grænser.

Ikke mindst i nabolandet Tyskland er mange medier enige i, at langt mere end partiet FPÖ’s omdømme står på spil.

”Chokket over videoen sidder dybt i Østrig. Et nyt valg skal ikke mindst redde landets image,” skriver for eksempel journalist Matthias Röder fra det tyske nyhedsbureau dpa i en kommentar.

Det samme mener Peter Münch, der er den tyske avis Süddeutsche Zeitungs korrespondent i Wien.

”Efter dette drama er det vigtigt for hele den samlede politiske drift at genvinde troværdigheden. Østrigs kansler, Sebastian Kurz, er nødt til at vise, at nyvalg også betyder et opbrud for ham,” skriver Peter Münch.

Som følge af den såkaldte Ibizagate-skandale er vicekansler Heinz-Christian Strache trådt tilbage fra alle politiske poster, hans parti FPÖ er ikke længere med i regeringen, og kansler Sebastian Kurz fra det konservative folkeparti ÖVP har meddelt, at der vil finde valg sted i september. Kansleren risikerer også at blive tvunget til at gå af før valget, hvis et mistillidsvotum får flertal i parlamentet på mandag.

Indholdet af videoen blev i sidste uge offentliggjort i de tyske medier Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung.

Nu vurderer en af Süddeutsche Zeitungs chefredaktører, Kurt Kister, at skandalen hverken vil have stor indflydelse på forholdene i andre lande eller på det kommende valg til Europa-Parlamentet. Efter hans mening vil for eksempel tyskere, der hidtil har støttet det højrenationale parti AfD, fortsat sætte deres kryds ved partiet.

Anderledes ser den italienske avis La Stampa på sagen: ”Østrig virkede indtil fredag eftermiddag som et mønstereksempel for andre EU-lande,” skriver journalist Letizia Tortello i en kommentar. Hun vurderer, at skandalen kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Italiens vicepremierminister, Matteo Salvini, fra det højrenationale parti Lega Nord, der netop i øjeblikket forsøger at reklamere for sit partis påståede opbrud i en ny æra. Hun vurderer også, at det er et slag i maven på det nye samarbejde, der er opstået mellem en række højrenationale partier i EU, hvor bland andet Lega, Dansk Folkeparti og AfD deltager.

Den østrigske avis Kurier vurderer også, at det er et hårdt slag for mange højrenationale partier i EU.

”De mister et af de få partier, der er medlem af en regering i Europa. Koalitionen mellem FPÖ und ÖVP i Wien blev betragtet som et foregangsprojekt, som skulle åbne døren for højrenationalistiske partiers deltagelse i regeringer i andre lande. Nu har Strache ufrivilligt trukket bukserne af højreekstremisterne i Europa, og de er nøgne,” skriver chefredaktør Helmut Brandstätter i avisen.

Meret Baumann, der er udlandsredaktør ved den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung, også kaldet NZZ, vurderer, at Kurz’ ”mønsterprojekt”, hvor han ville forsøge at tæmme FPÖ og gøre partiet salonfæhigt, har lidt skibbrud på en spektakulær måde.

”Hvis man med offentliggørelsen af videoen netop en uge før EU-valget har haft til hensigt at vise, hvor problematisk det er, når højrepopulister har del i magten, så er det en kalkule, der er gået op,” skriver hun i NZZ.

På det tyske telefonselskab Telekoms nyhedsportal T-online Nachrichten spørger journalist Florian Harms, hvem der står bag den hemmeligt filmede samtale mellem Heinz-Christian Strache og den påståede oligarkniece.

”Hvem har lavet filmen og efterfølgende sendt den til (ikke-østrigske) medier?,” skriver han.

Han udtrykker forståelse for den forargelse, som Straches uudholdelige opførsel har fremkaldt, men samtidig indrømmer han, at han har en ubehagelig følelse, når han tænker på, at man ikke ved, hvem der har lavet videoen og hvorfor.

”Bliver vi spændt for politiske aktivisters vogne? Bliver vi brugt som værktøj? Vil nogen have, at vi kort før europa- valget tænker: Disse højrepopulister kan man ganske enkelt ikke vælge?,” spørger han.

Peter Münch fra Süddeutsche Zeitung ser sagen anderledes: ”Videoen var kun anledningen, men ikke grunden til, at denne regering har lidt nederlag. Strache blev ikke narret, men derimod afsløret. Ibizagate indeholder en lære for alle demokratiske partier langt ud over Østrigs grænser: Hvis man indlader sig med højrenationalister, bliver man trukket ind i deres sump. Det er nødvendigt at afgrænse dem for at beskytte demokratiet,” skriver han.