Om droner, terror og whistleblowers

Ifølge lækkede, hemmelige dokumenter fra Pentagon, er omkring 90 procent af dronernes ofre tilfældige civile, skriver Klavs Birkholm

Problemet er bare, at målet i mange tilfælde er forkert identificeret, som for eksempel det berømte bryllups-optog i Yemen, der blev udslettet ved et droneangreb i december 2013.
Problemet er bare, at målet i mange tilfælde er forkert identificeret, som for eksempel det berømte bryllups-optog i Yemen, der blev udslettet ved et droneangreb i december 2013. Foto: Henning Kaiser/DPA.

Fire tidligere officerer i USA's flyvevåben har sendt et åbent brev til præsident Barack Obama, forsvarsminister Ashton Carter og CIA-chef John Brennan, hvor de heftigt kritiserer brugen af droner i den amerikanske krigsførelse i blandt andet Afghanistan.

Droneangrebene er, skriver de fire, ”en af de mest katastrofale drivkræfter for rekrutteringen af terrorister og for global destabilisering i det hele taget”.

De fire er, hvad man kalder whistleblowers - ligesom Edward Snowden, der i 2013 afslørede ulovlige aflytninger i NSA, og Jeffrey Wigand, der i 1996 lækkede informationer om hemmeligholdte tilsætningsstoffer i den amerikanske tobaksindustri. Whistlebloweren er en person, der ”fløjter” om forhold, som er etisk uacceptable, men holdes skjult af hans organisation eller arbejdsgiver.

Whistlebloweren er stedt i et dilemma mellem samvittighedens indre stemme og hensynet til sin hidtil trygge tilværelse (fast løn, familiens tarv, og så videre).

Prisen er høj, uanset om han vælger det ene eller det andet. Wigand modtog dødstrusler mod hele sin familie, Snowden måtte flygte til et fremmed eksil, og to af de fire brevskrivende flyofficerer er nu gået under jorden. Andre, der vælger at tie, må leve med vedholdende samvittighedskvaler.

Den mest kendte af de fire flyofficerer, Brandon Bryant, trådte allerede frem for tre år siden, da han blev diagnosticeret med Post Traumatisk Stress (PTSD). Bryant arbejdede fra 2005-2011 i en aflukket container et sted i Nevada-ørkenen - som pilot (operatør) i en drone 10.000 kilometer borte!

Disse ubemandede fly sendes op fra flybaser nær de uroplagede områder, for eksempel Kandahar og herefter overtager ”piloterne” styringen fra deres container hjemme i USA. Flyene anvendes til at spore og følge formodet fjendtlige bevægelser og fra tid til anden affyre luft-til-jord missiler, når et militært mål er identificeret.

Problemet er bare, at målet i mange tilfælde er forkert identificeret, som for eksempel det berømte bryllups-optog i Yemen, der blev udslettet ved et droneangreb i december 2013.

Ifølge lækkede, hemmelige dokumenter fra Pentagon, er omkring 90 procent af dronernes ofre tilfældige civile. De fire flyofficerer har ladet sig interviewe til det britiske dagblad The Guardian og kan fortælle om voldsomme natlige mareridt.

De drømmer om brændende mødre og skrigende børn, for trods den store afstand, kan de hele tiden se, hvad der sker på stedet. Ligesom den berømte bombepilot Claude Eatherly, der deltog i atombombningen af Hiroshima den 6. august 1945, er de uhelbredeligt ramt på samvittigheden.

I årevis har de på deres computerskærme iagttaget afghanere og pakistanere, der arbejder i markerne, sover på hustagene, elsker med hinanden og leger med deres børn - de kan ikke forsone sig med, at disse mennesker skal henrettes uden en forudgående retssag.

Men de mener også, at regeringen bør være ramt på samvittigheden. De meningsløse drab på civile fremkalder nemlig et had til USA over hele resten af verden, hævder de. Og de har offentliggjort deres brev, fordi ”vi kan ikke stiltiende være vidner til tragedier som bombeattentaterne i Paris, samtidig med at vi kender til de ødelæggende virkninger af droneprogrammet”.

Deres pointe er kort sagt, at i en spiral af meningsløs vold opstår til stadighed nye terroristgrupper. Det er en væsentlig pointe.

Etisk set skrives på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, universitetslektor i etik og teknologi Klavs Birkholm, formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk, og medlem af Det Etiske Råd og universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris