Omskæring. Debatten kører af sporet på begge sider

DEBATTEN OM omskæring af drenge er atter blusset op. For eksempel kunne man her i avisen den 23. juni læse, at de, der forsvarer omskæring, risikerer at blive udsat for trusler. Og under valgkampen blev de politikere, der forsvarede religiøs omskæring af drenge, groft chikaneret på Facebook.

Det er indlysende, at enhver har lov til at mene sådan; lige så indlysende er det uacceptabelt, hvis man på denne baggrund bliver udsat for chikane og verbale overgreb på de sociale medier. Men uanset hvad kan vi jo ikke gardere os mod ”idioterne” på nettet. Det er prisen, enhver debattør må betale, fordi ordet er helt frit på diverse sociale medier: Stikker man næsen frem, må man leve med risikoen for at få ”tæsk”!

Herved ødelægges en vigtig debat, men den forplumres også gang på gang af mere eller mindre religiøse fundamentalister, der vil gøre modstanden mod omskæring af drenge til et spørgsmål om racisme og religiøs intolerance.

Ja-”kortene” trækkes her i avisen den 13. juni, således af både Imran Shah, der vil gøre dette til et spørgsmål om ”dehumanisering af den muslimske minoritet”, og af Jair Melchior, der mener, at dette er et udtryk for ”ren og skær mobning af minoriteter”. De snakker ligefrem om ”det forfærdelige angreb, vi bliver udsat for”.

SÅ NÅR ALT KOMMER til alt, er fortalerne for omskæring lige så aggressive i deres argumenter som visse modstandere: Den ene part taler om børnemishandling og overgreb og sender billeder af blodige bleer på nettet, den anden part taler om racisme, religionshad og antisemitisme.

De mest voldsomme angreb har i så henseende været rettet mod overlæge Morten Frisch, der dybest set ikke gør andet end klart og nøgternt at redegøre for tilgængelig viden på området og drage nogle konklusioner heraf.

Men det nytter åbenbart ikke med fagligt funderede argumenter imod omskæring: Det skingre forsvar for omskæring fortsætter ufortrødent, hvor modstandere skydes i skoene, at de er fordomsfulde og ja“ antisemitiske. Men dette handler ikke om religion, men om omskæring! Om hvorvidt man skal udsætte drengebørn for helt unødig smerte.

Hvad ønsker børn da? Ja, mange muslimer og jøder hævder, at de ønsker at blive ført ind i deres kultur. Det er der naturligvis en vis sandhed i, men det holder ikke her. For børn ønsker i hvert fald at være fri for smerter og risiko for langvarige traumer.

John Aasted Halse,psykolog, Stenhusvej 7, Holbæk