Omskæringsdebat: Det er godt, at vi fortæller om ritualer i børnehøjde

Børn er nysgerrige, og hvis historien om drengeomskæring skaber spørgsmål i deres hoveder, kan man håbe, at der er ærlige voksne, som vil forsøge at give brugbare svar, så børnene får et grundlag for senere at tage personligt stilling, skriver pensioneret lærer Elise Gyalokay

Omskæringsdebat: Det er godt, at vi fortæller om ritualer i børnehøjde
Foto: Thomas Lekfeldt/ Scanpix.

BØRN ER TROSKYLDIGE væsener, som tror på det, deres omsorgspersoner, som i reglen er forældrene, fortæller dem.

Børn af muslimske og jødiske forældre får at vide, at omskæring af drenge hører med til dereres religion og kultur. Børn af kristne forældre får at vide, at dåb hører med til deres religion og kultur.

Den dybere teologiske og kulturelle begrundelse er ikke for mindre børn, men ritualet bliver ofte en tradition, som de tager med sig, og mange tænker nok aldrig dybt over, hvorfor man gør det. Det hører sig bare til.

JEG SYNES, DET ER EN GOD IDé, at Özlem Zekic har skrevet en historie i ”LæseRaketten”, der i et forståeligt handlingsforløb informerer børn om, hvad et religiøst ritual for eksempel kan være.

I vores samfund er det da vigtigt, at børn får en forståelse af, at mennesker benytter sig af forskellige ritualer, som oftest stammer fra gamle tider og steder.

Børn er nysgerrige, og hvis historien skaber spørgsmål i deres hoveder, som de kommer frem med, kan man håbe, at der er ærlige voksne, som vil forsøge at give brugbare svar, så børnene får et grundlag for senere at tage personligt stilling.

Elise Gyalokay er pensioneret lærer.