Opstandelse i Frankrigs katolske kirke: Unge katolikker forsvarer retten til abort

Telefoner og Twitter har glødet i Frankrigs katolske kirke, siden en katolsk ungdomsorganisation op til march imod abort i Paris har erklæret, at de mener, at abort er en grundlæggende rettighed

En årlig demonstration i Paris imod fri abort er anledning til den erklæring, en katolsk ungdomsorganisation har skrevet. De unge er ”imod de budskaber om intolerance, had og skyld, som marchen fremfører forklædt som kristne værdier”. Marchen er organiseret af den katolske højrefløj. Her ses demonstranter den 21. januar med banneret: ”Det eneste rigtige valg er livet.” –
En årlig demonstration i Paris imod fri abort er anledning til den erklæring, en katolsk ungdomsorganisation har skrevet. De unge er ”imod de budskaber om intolerance, had og skyld, som marchen fremfører forklædt som kristne værdier”. Marchen er organiseret af den katolske højrefløj. Her ses demonstranter den 21. januar med banneret: ”Det eneste rigtige valg er livet.” – . Foto: Olivier Donnars/Sipa/Ritzau Scanpix.

”VI FORSVARER kvinders og pars grundlæggende rettighed til abort. Vi er solidariske med kampen for personlig og kollektiv frigørelse,” skrev ungdomsorganisationen MRJC, Unge Landbokatolikker, i en pressemeddelelse den 17. januar.

Anledningen var den årlige march for liv, som få dage efter fandt sted i Paris for at demonstrere imod fri abort. Demonstrationen er organiseret af en antiabortorganisation på den katolske højrefløj uden officielle bånd til kirken.

”Vi er imod de budskaber om intolerance, had og skyld, som marchen fremfører forklædt som kristne værdier,” skrev den store ungdomsorganisation, der tæller 10.000 medlemmer mellem 13 og 30 år, som især bor på landet.

UDSPILLET HAR AFFØDT RASENDE reaktioner blandt kirkens ledere. Biskoppen af Montauban, Bernard Ginoux, skriver i et brev til MRJC, at organisationen, der hvert år modtager over fem millioner kroner fra den katolske kirke, ikke længere kan kalde sig katolsk og ikke vil få en øre mere fra hans stift.

”Som biskop kan jeg ikke tillade, at man kalder abort for en grundlæggende rettighed. Er man katolik, skal man respektere livet. Og at tale om had i forbindelse med mennesker, der demonstrerer fredeligt, er ’fake news’,” siger Bernard Ginoux til det katolske magasin Famille Chrétienne.

”Dette er imod kirkens lære. MRJC kan ikke stille sig uden for kirken,” lød det også i en meddelelse på Twitter fra den katolske kirkes talsmand Vincent Naymon, der uddyber sit synspunkt i et interview med det katolske dagblad La Croix.

”Organisationen har begået en fejl i forhold til, hvad den kan sige om abort. Men vi skal heller ikke overdramatisere, for dette afslører især, at de 20-30-årige katolikker ikke har oplevet hele debatten om legalisering af abort i 1974. Det, de unge kræver, er, at den ældre generation bliver bedre til at argumentere,” siger Vincent Naymon.

Organisationen har stået skoleret for den katolske kirkes ledelse og har siden forklaret, at de især ønsker en debat.

”Der er mange kristne, som ønsker at åbne debatten om abort. Nogle katolikker har fået en abort og lider under kirkens fordømmelse,” siger en af MRJC’s talsmænd Hugues Boiteux til det katolske ugemagasin La Vie.

Han støttes af andre katolske ungdomsorganisationer, som for eksempel spejderne i Scouts et Guides de France.

”MRJC siger ikke, at abort er harmløst. Abort er ulykkeligt, men man kan aldrig forhindre det. Det, vi kan forhindre, er, at der hvert niende minut er en kvinde i verden, der dør af illegal abort. Hvis man vil beskytte livet, skal man også beskytte disse kvinders liv,” siger spejdernes nationale leder François Mandil til La Vie.

DEN KATOLSKE KIRKE accepterer at tage debatten, men risikerer også at så tvivl om, hvorvidt nej til abort er et ufravigeligt princip for kirken. Og om, hvor langt mangfoldigheden i kirken kan strække sig.

”Kirken er selvfølgelig mangfoldig. Der er mange måde at være kristen på. Men hvis alle kan sige og mene, hvad de vil, om alt muligt, er der ikke længere noget fællesskab. En kirkelig bevægelse skal være i overensstemmelse med kirkens lære,” siger biskop Jacques Habert til La Vie.

Den dominikanske teolog Jean-Miguel Garrigues er mere nuanceret.

”Der er forskel på teologiske sandheder som treenigheden og på moralske principper. Her skal vi passe på, at vi ikke lader principperne stivne på bekostning af barmhjertigheden,” siger han til La Croix.