Ordet: Byen på bjerget

”I er verdens lys. En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules.”

Matthæusevangeliet 5, 14

Det sker, at der står Ahnfelt oven over en af de sange, som synges i missionshuset. Men hvem var denne Ahnfelt?

Oscar Ahnfelt levede fra 1813 til 1882 og er blevet kaldt ”Sveriges åndelige troubadour”. Med sin 10-strengede guitar rejste han omkring og sang det kristne budskab ind i mange hjerter. Modstand var der dog også.

Nogle præster henvendte sig til Sveriges kong Karl XV for at få ham til at forbyde Ahnfelts virksomhed. Kongen havde dog den sunde indstilling, at han ikke ville afgøre noget, før han havde hørt Ahnfelt synge og spille. Men hvad skulle han dog synge? Ahnfelt fik så Lina Sandell til at skrive sangen "Hvem banker så sagte i aftenens fred på dit hjerte?".

Kongen blev dybt grebet, da han hørte disse linjer: 

"Du føler det ofte så øde og koldt på din færden. Du synes, at livet er fattigt og goldt trods lysten og larmen i verden." (Sange og Salmer, nummer 420, vers 3).

Ahnfelt fik at vide, at han måtte synge og tale, hvor som helst han måtte ønske det.

Når jeg nævner Ahnfelt i dag, er det, fordi også han var en af Guds hellige. En helgen er ikke en, der på særlig måde har gjort sig fortjent, men en, som lyset fra Gud skinner igennem, så andre kan se det.

Vi kan nævne mange navne, hvor det var tilfældet. Nogle af os hænger billeder op på væggen af disse helgener. Ud over Jomfru Maria og apostlene kunne vi nævne Martin Luther, Carl Olof Rosenius, Oscar Ahnfelt og mange andre.

Lyset fra Gud faldt på disse mennesker, som så reflekterede det. Det skal vi høre mere om i morgen.

En by, der ligger på et bjerg, kan ikke skjules. Vi så det, da vi en sen aften ankom til Israel og skulle køre med bus til det sted, hvor vi skulle bo. Undervejs kom vi forbi sådan en by, der lå på et bjerg, og ingen af os var i tvivl.

Måske var det kun en lille, uanselig by, som ikke havde store tanker om sig selv? Vi så lyset. Det var ganske tydeligt for os. Det lys, som også skinner, hvor små mennesker i dag holder sig nær til ham, som er verdens lys.

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.