Organdonation: De dovne må rejse sig fra sofaen

Staten holde nallerne fra min krop, også når jeg er død, for den har aldrig været fællesskabets ejendom. Tværtimod skal de dovne, som ønsker at tilmelde sig som organdonor, rejse sig op fra sofaen, så jeg kan blive siddende, skriver medlem af Liberal Alliances Ungdom

Vi skal ikke straffe dem, som har valgt organdonation fra, men opfordre de dovne, som gerne vil have andre til at være donorer, til at blive tilmeldt selv, skriver Simon Overgaard fra Liberal Alliances Ungdom.
Vi skal ikke straffe dem, som har valgt organdonation fra, men opfordre de dovne, som gerne vil have andre til at være donorer, til at blive tilmeldt selv, skriver Simon Overgaard fra Liberal Alliances Ungdom.

Efter at sundheds-minister Sofie Løhde (V) foreslog at indføre formodet samtykke til organdonation, er jeg mildest talt i chok.

I chok, fordi en undersøgelse viste, at 85 procent af befolkningen gerne selv ville være organdonor. Alligevel er der i dag kun 850.000 danskere tilmeldt organdonation.

Dette forslag viser alt det, der er galt med velfærdsstatens- og danskernes mentalitet. Hvis de selvsamme 85 procent havde tilmeldt sig organdonation, så havde de ikke manglet så meget som en nyre eller en lever på de dan- ske sygehuse.

Og vi ville slet ikke have behøvet at diskutere formodet samtykke til organdonation. Hvorfor skal jeg straffes og tilmeldes som organdonor, fordi der sidder nogen mennesker, som ikke selv gider lette sig fra sofaen og få sig tilmeldt?

Løsningen, som ministeren forslog, kaldes en ”one size fits all”, hvor alle skal tvinges til at være tilmeldt. Og konsekvensen af dette forslag bliver, at man hylder både dovenskab og statens ejerskab over din krop.

Vi skal ikke straffe dem, som har valgt organdonation fra, men opfordre de dovne, som gerne vil have andre til at være donorer, til at blive tilmeldt selv. For hvor svært er det egentligt at blive organdonor? Kort sagt skal man gå på nettet og udfylde en blanket. Og bum, så er man tilmeldt.

Vi behøver ikke at bede politikerne om at tvinge os til organdonation. Det kan man jo helt selv gøre noget ved. Misforstå mig ikke – at være organdonor er et fremragende valg. Men det skal ske frivilligt.

Det her er en vigtig diskussion om hvem, der egentlig ejer din krop? Er det dig selv eller 179 mandater i Folketinget?

Svaret er indlysende, at det gør vi selv. Derfor skal staten holde nallerne fra min krop, også når jeg er død, for den har aldrig været fællesskabets ejendom. Tværtimod skal de dovne, som ønsker at tilmelde sig som organ-donor, rejse sig op fra sofaen, så jeg kan blive siddende.

Simon Overgaard er medlem af Liberal Alliances Ungdom.