Overlæge i lungesygdomme: Danskernes afslappede holdning til regler er vi nødt til at revidere for ikke at sprede virus

Coronavirussen vil sprede sig, og selvom de nye drastiske tiltag er gode, bør den almindelige dansker holde op med at undervurdere alvorligheden, mener Ejvind Frausing, overlæge lungesygdomme

Overlæge i lungesygdomme: Danskernes afslappede holdning til regler er vi nødt til at revidere for ikke at sprede virus
Foto: Pressefoto.

Ejvind Frausing, du er overlæge i lungesygdomme på Amager og Hvidovre Hospitaler. Du har tidligere kritiseret myndighederne for ikke at være drastiske nok. Hvad tænker du om det nye tiltag om at lukke Danmark ned de næste 14 dage?

Jeg synes, det er rigtig godt. Det er jo i virkeligheden ret radikalt, og det er et stærkt initiativ at lukke ned. Jeg tænker også, at det er rimelig rettidigt, man kunne nok ikke have gjort det før. Jeg håber, at det medfører, at vi ikke kommer i norditalienske tilstande, men vi vil over de næste dage stadig se mange smittede, fordi de er blevet smittet for flere dage siden, altså før man lukkede ned.

Der er en enorm forsinkelse i forhold til smitten, så vi vil nok se, at der går mindst en uge, før der kommer en effekt. Det betyder, at vi skal være tålmodige og have is i maven, også når tallene måske eksploderer de næste par dage.

Men er det ikke drastisk at lukke et helt samfund ned?

Jo, men vi kan se, hvordan Norditalien ser ud nu med afspærringer og lukket offentlig transport. Det er vilkårene i et samfund, når man bliver så hårdt ramt. Vi vinder ved ikke at vente med det. Vi kan ligeså godt gribe fat nu, når vi ser på den eksponentielle kurve. For på et tidspunkt rammer virussen også de kronisk syge og de ældre, som er svage.

Nogle lulles i søvn af, at der ikke har været høj dødelighed eller synlighed, men det er, fordi den første bølge rammer dem, der har været i udlandet, som er stærke, og som ikke bliver specielt syge.

Men der kommer en anden bølge, som rammer de svage, og hvor der bliver et massivt pres på intensivafdelinger, som ikke har stor kapacitet. Så selvom vi ikke ser stor synlighed eller dødelighed nu, kommer den på et tidspunkt. Sundhedsstyrelsen siger, at der kan komme mange tusinder, og det vil formentlig ske.

Har vi været for langsomme til at gribe ind, for eksempel ved at lukke personer ind i landet fra smittede områder?

Det er selvfølgelig nemt at sige bagefter, men det burde nok ikke være sket. Men generelt synes jeg ikke, at myndighederne har været for langsomme. Tværtimod synes jeg, at myndighederne har været rimelig proaktive og gode til at understrege alvoren.

Og når de går så grundigt til værks, som de gør nu, er det også et udtryk for, at situationen er ekstremt alvorlig. Og jeg kan undre mig over, at vores nabolande, som er ligeså hårdt ramt – hvis ikke hårdere – ikke gør samme tiltag. Det ser ud til, at Danmark har taget teten på området, og så må vi håbe, at det hjælper.

Tror du, at danskerne kommer til at tage det alvorligt? Man kan jo se, at folk allerede hamstrer, selvom myndighederne siger, at det ikke er nødvendigt.

Ja, jeg tror, det vil have en effekt. Alle tiltagene, vi ser nu, vil have en effekt. Og folk begynder at aflyse selv mindre forsamlinger; jeg skulle have været til et møde i dag med bare tre personer, og det blev også aflyst. Så jeg tænker, at folk tager det alvorligt i det store og hele. Så er der så nogen, der tror, at de er immune overfor smitterisikoen, når de står helt tæt i supermarkedskøen. Det er helt bizart, at folk ikke tænker sig om. Og hele den situation er absurd unødvendig, for der ér ikke fødevareproblemer overhovedet.

Er det en typisk dansk holdning, at vi føler os hævet over risikoen?

Måske. Jeg synes, vi ser, at folk har den holdning, at ét er, hvad myndighederne siger, noget andet er, hvad der passer mig. Og hvis det ikke lige passer mig, gør jeg noget andet. Den afslappede holdning til regler er vi nødt til at revidere. Vi kan ikke bare gøre, hvad der passer os. Hvis man er i karantæne, skal man blive der, og det tror jeg også, de fleste overholder. Men vi er altså nødt til at rette os efter reglerne, for ellers stikker det her af.