På jagt efter sandhed og retfærdighed

På jagt efter sandhed og retfærdighed
Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix.

”Problemet er, at journalister og politikere er blevet fuldkommen ens; middelhøje indtægter, hus og familie i den gode ende af byen. Men hvis politikerne og journalisterne er ens, hvem fanden skal så tale de svages sag?”

Spørgsmålet bliver stillet af en desillusioneret freelancejournalist i den danske spillefilm ”Kongekabale”, som blev vist på DR 2 i aftes. En veldrejet historie om intriger, magtkampe og kynisme på Christiansborg og omegn. Tilsat en slet skjult kritik af et nogle gange lidt for tæt forhold mellem journalister og politikere. Men som filmens helt, journalist Ulrik Torp – spillet af Anders W. Berthelsen – sætter sig for at gøre op med. Blandt andet ved ikke at finde sig i arrogante svar fra en vistnok konservativ toppolitiker: ”Næste gang du interviewer mig, så opfør dig ordentligt. Og du behandler mig med den respekt, jeg fortjener.” For som Torp returnerer: ”Du har stadig ikke svaret på mit spørgsmål.”

DA ”KONGEKABALE” havde biografpremiere i 2004, var den i høj grad en nyskabelse med sin ambition om at tage publikum med ind i det politiske maskinrum. Forlægget var nuværende Deadline-studievært Niels Krause-Kjærs bog med samme titel, i vid udstrækning skrevet med udgangspunkt i virkelige begivenheder, mikset i en ny og dramaturgisk velfungerende kontekst.

Filmens interne partislagsmål hentede således blandt andet sit stof fra det, der blev kaldt ”Den konservative borgerkrig” i 1998. Per Stig Møller var partiformand, og Krause-Kjær var pressechef og hans rådgiver. I skyttegravene rundt om dem huserede blandt andre Hans Engell, som i en tv-udsendelse – med mig som interviewer – effektivt trak tæppet væk under Per Stig Møller med nogle kryptiske bemærkninger om sine egne formandsambitioner.

Den slags begivenheder er som skabt til dramatisering, og ”Kongekabale”-opskriften blev nogle år senere fulgt af manuskriptforfatterne på tv-serien ”Borgen”. I tre sæsoner 2010-2013 hittede den fiktive statsminister Birgitte Nyborg ikke bare på DR 1, men også på tv-stationer i en lang række lande. Ikke alle scener var lige sandsynlige i den virkelige verden, men i seriens lange linjer var det svært ikke at se en række slående ligheder med begivenheder fra den nyere politiske historieskrivning.

Genbrugt blev også grebet med en eller flere journalister på jagt efter sandhed og retfærdighed. Muligvis en kliché, men effektiv som drivkraft, når småkorrumperede redaktører, magtliderlige politikere og kyniske spindoktorer forsøger at spænde ben.

Og hvis nogen efter ”Kongekabale” på DR 2 fredag aften tørster efter mere med journalisthelten Ulrik Torp, så dukker han formentlig op inden for en overskuelig årrække i en filmatisering af ”Mørkeland” – Niels Krause-Kjærs efterfølger og fortsættelse af romanen fra 2000 og filmen fra 2004. Historien er måske knap så nyskabende, men den har et plot, der er oplagt at omsætte til biograflærredet og siden hen til tv.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”