Parforholdet er i krise - så søg dog hjælp!

Det er majoriteten af danske par, der er udfordret. De fleste synes faktisk, det er rigtig svært at elske hinanden over tid. Med denne viden in mente er det et kæmpe problem, at så få par søger hjælp. Både for parret og ikke mindst for de børn, der indgår i familien

Mattias Stølen Due, psykolog og rådgiver for familier i krise.
Mattias Stølen Due, psykolog og rådgiver for familier i krise. Foto: Leif Tuxen.

Aarhus Universitet og Center for Familieudvikling afsluttede for nylig udviklings- og forskningsprojektet Par-tjek. Et projekt, hvor man undersøgte effekten af blot to årlige parsamtaler. I den forbindelse blev det afdækket, at 90-95 procent af alle danske par aldrig har søgt hjælp til forholdet. Det er ikke et problem i sig selv, for hvis de allerfleste har det godt med hinanden, er det jo helt naturligt, at man ikke opsøger hjælp.

Desværre er det dog ikke forklaringen. Cirka 50 procent af alle par lader sig nemlig skille, og blandt den resterende halvdel er der rigtig mange, der har det svært. Det er altså majoriteten af danske par, der er udfordret. De fleste synes faktisk, det er rigtig svært at elske hinanden over tid.

Med denne viden in mente er det et kæmpe problem, at så få par søger hjælp. Både for parret og ikke mindst for de børn, der indgår i familien. Og det er ærgerligt, at de, der rent faktisk opsøger hjælp, gør det meget sent – ofte efter mange år med store konflikter. Prøv engang at forestille dig, at 90-95 procent af alle danskere aldrig gik til lægen. Og forestil dig, at de få, der gjorde det, havde været syge i mange år. Gad vide, hvad det ville gøre ved folkesundheden? Svaret er i virkeligheden enkelt: Det ville blandt andet medføre langt flere dødsfald, længere sygeperioder og store problemer på arbejdspladserne. Samfundet ville ganske enkelt ikke hænge sammen.

Man kunne indvende, at sundheden – altså den fysiske – er vigtigere end parforholdet, men deri tager man fejl. Parforholdet er ifølge flere undersøgelser noget af det, der har allerstørst betydning for vores oplevelse af livskvalitet og trivsel, og vores forhold til vores nærmeste har i øvrigt også betydning for vores immunforsvar – og dermed også vores fysiske helbred. Vi burde derfor i langt højere og hurtigere grad søge hjælp, når vi har det svært i vores nærmeste relationer. Og politikere burde prioritere dette område med visioner og økonomiske tilskud, således at det ikke var økonomien, der stod i vejen for, at man kunne få det godt med hinanden.

Ud over den økonomiske forhindring så bliver folk væk fra parterapi, parkurser, par-tjek med videre, fordi de tænker, at de bør kunne klare problemerne selv. Men det kan man ikke altid. De nære relationer – herunder parforholdet – er noget af det vigtigste og noget af det sværeste i tilværelsen. Derfor bør vi være bedre til at opsøge sparring, inspiration og hjælp – i tide.