Paven i moralsk kamp for klimaet

Kampen for klimaet bliver nu teologisk legitimeret af Pave Frans

Man kan begejstres over pavens ord eller irriteres. Men de er henvendt til alle jordens mennesker, troende såvel som ikke-troende, med et oprigtigt ønske om at tænke bredt, sammenhængende og nyt. Og som leder af verdens 1,2 milliarder katolikker har Frans et perspektiv, der er ægte globalt, skriver debattør.
Man kan begejstres over pavens ord eller irriteres. Men de er henvendt til alle jordens mennesker, troende såvel som ikke-troende, med et oprigtigt ønske om at tænke bredt, sammenhængende og nyt. Og som leder af verdens 1,2 milliarder katolikker har Frans et perspektiv, der er ægte globalt, skriver debattør. Foto: Tony Gentile/Reuters.

Den er blevet budt velkommen af verdensledere fra USA's Barack Obama til FN's Ban Ki-moon, prist af miljøorganisationer, anbefalet af nobelpristagere og har i måneder skabt overskrifter i de internationale medier.

Det handler om pave Frans' klimarundskrivelse ”Laudato Si': Om omsorg for vort fælles hjem”, hvor paven i optakten til klimatopmødet COP21 i Paris til december søger at præsentere klimadebatten som et anliggende, der er lige så moralsk og åndeligt som det er politisk, videnskabeligt og økonomisk.

Inspirationen kommer fra Frans af Assisi, og det er indledningsordene fra hans berømte solsang, der har givet rundskrivelsen navn.

Derfor er det oplagt, at klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og miljøminister Eva Kjær Hansen (V) i dag møder paven i Rom for at drøfte klimaudfordringerne. De to ministre får dog næppe et klap på skulderen i forhold til den danske regerings ønske om at slække på ambitionerne på klimaområdet.

I Laudato Si' understreger paven nemlig, at miljøet er i dyb krise, hvad enten vi taler om byer, have, skove eller landbrugsjord, og at de fattige er dem, der er mest berørte af klimaforandringer. Han kritiserer økonomiske systemer, der mest tilgodeser de rige, og han klandrer politikere, der ikke har mod til at tænke langsigtet.

Man kan begejstres over pavens ord eller irriteres. Men de er henvendt til alle jordens mennesker, troende såvel som ikke-troende, med et oprigtigt ønske om at tænke bredt, sammenhængende og nyt. Og som leder af verdens 1,2 milliarder katolikker har Frans et perspektiv, der er ægte globalt.

For pave Frans er det den menneskelig frihed og vores evne til at tænke, handle og forholde os til miljøet og til hinanden, der bærer hele klimaspørgsmålet.

Det er et rigtig godt udgangspunkt, og i Caritas Danmark vil vi gerne gøre vort til at præge debatten herhjemme med afsæt i pavens tanker.

Christa Bonde er formand for Caritas Danmark