Prøv avisen
Global debat

Paven: ”Det er mig en ære at blive kritiseret af amerikanere”

”Det er mig en ære at blive angrebet af amerikanerne,” var kommentaren fra pave Frans, da han om bord på et fly til Mozambique fik overrakt et eksemplar af ”Hvordan Amerika vil skifte paven ud” af bogens forfatter. – Foto: Luca Zennaro/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny bog afdækker splittelsen mellem konservative amerikanske katolikker og paven og hævder, at indflydelsesrige amerikanere arbejder målrettet på, at den kommende pave skal være mere konservativ. Nu svarer pave Frans på kritikken

DEN FRANSKE JOURNALIST fra det katolske dagblad La Croix kunne ikke have fået en bedre reklame for sin nye bog, ”Hvordan Amerika vil skifte paven ud” (Comment l’Amérique veut changer de pape.)

”Denne bog er en bombe,” sagde pave Frans til en række internationale journalister, da han fik bogen overrakt af den franske journalist Nicolas Senèze i flyet på vej til Mozambique i onsdags, samme dag som bogen udkom i Frankrig. Og til bogens påstand om, at en gruppe velhavende og magtfulde amerikanske katolikker arbejder på at få en mere konservativ pave, svarede Frans:

”Det er mig en ære at blive angrebet af amerikanerne.”

Pavens kommunikationschef, Matteo Bruni, forsøgte omgående at omformulere budskabet og lægge vægt på, at paven ”ville give udtryk for, at han altid betragter kritik som en ære, især når den, som i dette tilfælde, kommer fra kvalificerede tænkere fra en vigtig nation”. Men som nyhedsmagasinet Time konstaterer: ”Pave Frans har direkte erkendt den voksende opposition mod ham på den konservative højrefløj i den amerikanske katolske kirke.”

Bogen, det hele handler om, beskriver, hvordan pave Frans har lagt sig ud med konservative amerikanske kredse, der kritiserer den argentinske pave for at lægge mindre vægt på værdispørgsmål som for eksempel holdningen til homoseksuelle, som han nægter at fordømme, og i stedet fokuserer på migranter, fattige og kritik af den liberale markedsøkonomi og dens konsekvenser i form af ulighed og koncentrationen af rigdom på ganske få hænder.

Også pavens modstand mod dødsstraf, hans støtte til våbenkontrol i USA og interessen for klimaændringer i den pavelige encyclika Laudate Si vækker mishag i de konservative kredse.

BOGENS HOVEDPOINTE ER, at indflydelsesrige og velhavende konservative personligheder som de amerikanske kardinaler Raymond Burke og John O’Connor, men også præsident Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon og den hovedrige erhvervsmand Tim Busch har iværksat en plan, der skal sikre, at den næste pave bliver mere konservativ. Det skal blandt andet ske ved at miskreditere pave Frans og de kardinaler, der deler hans synspunkter.

Nicolas Senèz beskriver i bogen den såkaldte Red Hat Report, som er et projekt, der råder over en million dollars – svarende til 6,7 millioner kroner – og har hyret tidligere FBI-folk til at kulegrave alle de 125 kardinaler, og som før eller siden skal træde sammen i Det Sixtinske Kapel for af deres midte at udpege pave Frans’ efterfølger. Efterforskerne skal tjekke alle oplysninger om for eksempel korruption eller pædofili, men også beskyldninger om at have holdt hånden over pædofile præster.

Den italienske avis I l Messagero bragte allerede den 20. august en omtale af Nicolas Senez’ bog under overskriften ”Et amerikansk komplot skal tvinge paven til at træde tilbage”.

Selv har Nicolas Senèz afvist, at han taler om et komplot.

Til det amerikanske medie National Catholic Register siger han, at der snarere er tale om, at velhavende amerikanere mener, at pave Frans er en dårlig leder og derfor bør trække sig tilbage, som man gør i erhvervslivet.

MEN BOGEN og især pavens reaktion på den vil ikke desto mindre få konsekvenser, mener katolske medier over hele verden.

”Det mindste, man kan sige,” skriver den fremtrædende amerikanske kommentator John L. Allen i det katolske medie Crux, ”er, at pavens udtalelser kan forventes at cementere dette modsætningsforhold mellem paven og de konservative og skabe en permanent modstand i et indflydelsesrigt segment af den amerikanske katolske befolkning mod snart sagt alt, hvad pave Frans vil sige eller gøre.”