Pavens Twitter-debut: Talte mest med sig selv

Med 700.000 følgere og massiv medieomtale gik paven i går på internetsiden Twitter, men det såkaldte sociale medie gjorde ikke paven mere social, skriver Peter Fischer-Nielsen, kommunikationschef i Kirke Web, der også kritiserer paven for ikke at gribe fast i de mere kritiske spørgsmål

Efter gårsdagens debut på Twitter har paven rundet en million følgere på internetsiden. -
Efter gårsdagens debut på Twitter har paven rundet en million følgere på internetsiden. -.

Pavens første dag på Twitter blev en forsigtig omgang uden de store overraskelser. Der skal tilsyneladende mere end et socialt medie til at gøre paven social.

Der var set frem til tidspunktet med stor spænding. Medierne havde i stor stil ladet op til pavens debut på Twitter. Og flere end 700.000 personer fulgte @Pontifex, som han hedder på Twitter, allerede inden han havde sendt første tweet i luften.

LÆS OGSÅ: I dag kommer troen først af det, der googles

Onsdag kl. 12 sker det så. Paven går til tasterne og skriver sit første budskab:

"Kære venner, jeg er glad for at være i kontakt med jer på Twitter. Tak for jeres generøse respons. Jeg velsigner jer alle fra mit hjerte."

LÆS OGSÅ: Peter Fischer-Nielsens blog: Paven inviterer til tæsk på Twitter

Inden kl. 20 havde paven skrevet i alt syv tweets. Eller rettere: han havde videreformidlet tre spørgsmål og skrevet tre svar.

Spørgsmålene strømmer ind til paven fra Twitter-brugere fra hele verden. Søger man på #askpontifex kan man se dem alle, og det var bestemt ikke de mest kritiske, som paven behandlede på sin første dag på jobbet.

Det er nemlig især kritiske spørgsmål om børnemisbrug, prævention og paveligt overforbrug, der fylder postkassen, mens der også er en række humoristiske spørgsmål og naturligvis også enkelte ganske seriøse.

Det er fra den sidste kategori, at paven indtil videre har udvalgt sine spørgsmål til besvarelse. Tre fromme spørgsmål om, hvordan vi kan leve et godt kristent liv i en syndig verden fik fromme svar, der betonede bøn og næstekærlighed.

Måske var det ikke dagen at tage fat om de virkelig vanskelige emner, men alligevel sidder man tilbage med den samme fornemmelse, som brugeren Alex Kantrowitz her lufter:

"Ser frem til @Pontifex' svar på spørgsmål fra #AskPontifex-hashtag
Indtil videre er det bare en spørgsmål-svar med ham selv."

Denne fornemmelse af, at paven mest taler til sig selv, bliver yderligere forstærket, når man ser på, hvem han selv følger på Twitter. Helt nøjagtig syv personer, nemlig paven selv på syv andre sprog end engelsk.

Pavens eventyr på Twitter er skudt i gang og indtil videre i en meget kontrolleret dialogisk stil. Mere end 46.000 gange blev hans første historiske tweet videreformidlet på Twitter, mens nyhedens interesse endnu var stor. Skal eventyret for alvor blive interessant i længden kræver det, at paven også begynder at tage de svære og kontroversielle spørgsmål op.

Peter Fischer-Nielsen er ph.d. og kommunikationschef i Kirkeweb. Læs hans blog her.

Redaktionel kommentar: Efter pavens debut på Twitter onsdag har han rundet en million følgere. Til sammenligning har Dalai Lama 5.7 millioner følgere, og han har tweetet 864 gange siden februar 2010.

Du kan følge pavens tweets herunder: