Peter Gøtzsche til overlæge: Dine påstande om mig er ærekrænkende og falske

I en nylig debat om medicinforbrug i psykiatrien er Peter Gøtzsche blevet nævnt og kritiseret af en forhenværende overlæge. Men påstandene er falske, skriver han her

Peter C. Gøtzsche er tidligere direktør for Cochrane-instituttet. Arkivfoto.
Peter C. Gøtzsche er tidligere direktør for Cochrane-instituttet. Arkivfoto. Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix.

Den 11. juli kritiserede forhenværende overlæge Kaare Brixen Larsen et indlæg af psykolog Allan Holmgren om skyderiet i Field's. Kaare Brixen Larsen anførte, at Allan Holmgren ikke er uddannet i psykiatri og ikke besidder specielle kompetencer på dette felt. Allan Holmgren har i høj grad kompetencer inden for psykiatrien, som jo også omfatter psykoterapi. Sjovt nok har Kaare Brixen Larsen ingen kompetencer inden for emnet, idet han er uddannet speciallæge i anæstesi.

Hvad værre er, så skriver Kaare Brixen Larsen:

”Han (Allan Holmgren, red.) henviser til professor dr.med. Peter Gøtzsche. Denne er imidlertid en stærkt kontroversiel person i den videnskabelige verden. Han er frataget sin professortitel af Københavns Universitet og på grund af uvederhæftighed i den videnskabelige debat bortvist fra det internationale netværk Cochrane, som kritisk gennemgår information fra hele verden om effekten af forskellige behandlinger.”

Dette er dybt ærekrænkende og lodret forkert. Min eksklusion fra Cochrane, som jeg var med til at starte i 1993, skabte stort røre i hele verden og blev kritiseret i Science, Nature, BMJ og Lancet, fordi jeg var en af de mest ansete forskere i Cochrane. Det var en uskøn magtkamp, hvor Cochranes ledelse iværksatte en af de værste akademiske skueprocesser, verden nogensinde har set, og brød deres egne regler. Det har jeg skrevet to bøger om, og der er også ved at blive lavet en dokumentarfilm om det.

Mit professorat var knyttet til min overlægestilling på Rigshospitalet, som igen var koblet til min stilling som Cochrane-direktør. At jeg fik frataget professoratet, var, fordi man på Rigshospitalet ikke syntes, jeg kunne være Cochrane-direktør, når jeg ikke længere var medlem af organisationen.

Jeg kæmpede for de rigtige ting. Mange, der ellers bakkede op om Cochrane, betragter den i dag som en døende organisation. Den største fondsgiver var National Institute of Health Research i Storbritannien. De stoppede al finansiering af de mange engelske Cochrane-grupper den 31. marts i år, hvorefter de næsten alle sammen blev nødt til at lukke deres virksomhed.

Det er meget trist, at det skulle gå sådan. I dag er den danske regering den suverænt største bidragyder til Cochrane, selvom vi er et lille land. Det er min fortjeneste, idet jeg for omkring 20 år siden kæmpede i flere år for at få mit Nordisk Cochrane Center på finansloven.

Peter C. Gøtzsche er professor emeritus.