Pia fødte et barn med Downs: Hver aften bad jeg til, at mit barn ikke fejlede noget

Da pædagog Pia Eilsborg som 37-årig var gravid, fik hun at vide, at barnet måske havde Downs syndrom. Efter 14 dage med frustrationer og uvished fik hun at vide, at barnet var sundt og rask - et halvt år senere fødte hun en dreng med Downs syndrom

Pia Eilsborg og sønnen Eliaz, som i dag er seks år gammel.
Pia Eilsborg og sønnen Eliaz, som i dag er seks år gammel. . Foto: Privatfoto. .

Jeg havde lige fundet ud af, at jeg var gravid, og jeg var til en tidlig scanning, hvor jeg hørte mit barns hjerte slå. Det var så rørende, tårerne silede ned ad mine kinder. Jeg var 37 år, og min mand og jeg havde en datter på fem år. Jeg var lige gået igennem to ufrivillige aborter, hvor fostrene begge gange døde i uge 12. Jeg følte, at det her var sidste chance, men samtidig turde jeg ikke tro på, at barnet ville overleve.

Da vi kom til nakkefoldsscanning, fik vi at vide, at barnet ikke var dødt. Jeg var lykkelig. Men lykken vendte kort tid efter, da vi fik at vide, at risikoen for Downs syndrom var 1 ud af 27, hvilket betyder, at der er en stor risiko for at få et barn med Downs.

Jeg vil aldrig dømme folk for at vælge en abort, men jeg kan blive ked af det, når andre siger, at de ikke vil have et barn med Downs

Pia Eilsborg

Pædagog og mor til seksårige Eliaz, som har Downs syndrom

Jeg brød sammen. I de dage, der fulgte, talte min mand og jeg meget om, hvad vi skulle gøre. Der var en lille risiko for at miste barnet, hvis jeg fik taget en biopsi for at fastslå, om barnet havde Downs syndrom. Den risiko ville jeg ikke tage, og min mand lod mig heldigvis tage beslutningen.

Jeg fandt ud af, at der var kommet en ny test på markedet, hvor jeg ikke havde risiko for at abortere. Testen skulle være meget sikker, så den besluttede vi os for at tage. Vi måtte vente 14 dage på resultatet fra hospitalet, og det var 14 dage i Helvede. Jeg forestillede mig alle mulige scenarier: Er mit barn handicappet? Hvor handicappet er det? Kan jeg klare både at være mor til en seksårig og et handicappet barn? Jeg brugte troen rigtig meget i de dage. Hver aften bad jeg til Gud og englene om, at mit barn ikke fejlede noget. 

Min mand er vokset op med en ung fyr med Downs syndrom, og vidste hvor hårdt det ville være, så vi diskuterede abort, men det var ikke mit ønske. Heldigvis viste testresultatet, at barnet var sund og rask. Yes!, tænkte jeg, nu kan jeg begynde at glæde mig.

Eliaz blev født den 25. marts 2016. Han så virkelig dejlig ud, men personalet syntes, han var lidt "slatten". Han sov i 17 timer efter fødslen og ville ikke spise, så vi blev flyttet til neonatal-afdelingen, hvor han fik sondemad. Da overlægen kom på arbejde efter påsken, fik vi taget en blodprøve og blev sendt hjem. Så måtte vi igen vente 14 dage i Helvede. Vi blev kaldt ind på hospitalet, og overlægen lagde en masse papirer foran os, og var stille i hvad der føltes som en evighed. Så sagde han: ”Jeres søn har Downs”. Min mand kiggede på mig og hviskede: ”Vi skal nok klare den.”

Det gør ondt, at folk ikke ser det smukke i et barn med Downs syndrom, siger Pia Eilsborg, som er mor til seksårige Eliaz.
Det gør ondt, at folk ikke ser det smukke i et barn med Downs syndrom, siger Pia Eilsborg, som er mor til seksårige Eliaz. Foto: Privatfoto.

Da Eliaz var baby viste jeg ham stolt frem, når jeg gik rundt med ham i barnevognen. Jeg så ham som fuldstændig normal. Men der var aftener, hvor jeg lå i fosterstilling og hulkede, fordi jeg ikke vidste, hvilket liv han kunne se frem til. I dag er han seks år, og jeg elsker ham mere for hver dag. Jeg er ikke længere sammen med hans far, men vi har et godt liv. Selvfølgelig er det hårdt, virkelig hårdt, men han er den sjoveste og mest charmerende dreng.

Jeg vil aldrig dømme folk for at vælge en abort, men jeg kan blive ked af det, når andre siger, at de ikke vil have et barn med Downs. Det gør ondt, at folk ikke ser det smukke i et barn med Downs syndrom. Selvfølgelig koster han samfundet penge, men han spreder så meget glæde.