Prøv avisen
Valgkommentar

Professor: Pia Kjærsgaard er døv for klimaets topplacering

Pia Kjærsgaard (DF) er ”totalt døv for den topplacering, klimaproblemet har fået”, skriver professor emeritus Jørn Henrik Petersen. – Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DF har klaret sig på en evne til at aflæse bevægelserne på vælgerhavets bund. Den evne synes at være gået tabt med klimadebatten, skriver professor emeritus

Så fik vi resultatet af valget til EU-parlamentet. Dansk Folkeparti synes at være i frit fald. Fra fire pladser til en.

Fra en stemmeandel på 26,6 sidste gang til 10,7 i søndags. Og man må tro, at den ene plads tilfalder den nye spidskandidat, mens tabet formentlig koster den mere EU-erfarne Anders Vistisen hans mandat.

Selvom valget har flere tabende partier, tager DF dog prisen – og det er vigtigt, når det ses i perspektiv af det tilstundende folketingsvalg.

Dansk Folkeparti har slået sig op på en evne til at aflæse bevægelserne på vælgerhavets bund. Den evne synes at være gået tabt.

Det fremgik med lysende klarhed, da partiets grand old lady, Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, politisk fuldstændig tonedøv på valgaftenen brugte betegnelsen ”klimatosserne”. Totalt døv for den topplacering, klimaproblemet har fået på manges – og ikke mindst de unges – dagsorden banker hun med de udsagn endnu et søm i den kiste, DF med stor sandsynlighed må krybe ned i på grundlovsdag, hvor danskerne atter skal til stemmeurnerne.

Mens partiet med uovertruffen succes har evnet at svinge sig op på en fornemmelse af udlændingepolitikkens betydning for mange vælgere, har man – populistisk set – ramt fuldstændig ved siden af, når det drejer sig om forståelsen af den intense frygt for klodens ødelæggelse.

Venstre fik med 23,5 procent af stemmerne et fantastisk valg og overhalede ved EU-afstemningen Socialdemokratiet som landets største parti i Europa-Parlamentet.

Det giver selvfølgelig Venstre ny drivkraft i den folketingsvalgkamp, hvor alting ellers hidtil er gået grumme galt.

For Socialdemokratiet var det ikke noget strålende valg, men det betyder næppe, at vi behøver være mere spændte på udfaldet af folketingsvalget.

Dertil er Dansk Folkepartis nedtur og mindre prangende resultater for Liberal Alliance og De Konservative for markant.

Det i den sammenhæng mest interessante er Radikale Venstres optur. Kan den fastholdes den 5. juni, bliver regeringsdannelsen ikke helt let for Mette Frederiksen.

Sognepræst Kristian Østergaard og professor emeritus Jørn Henrik Petersen vil på skift kommentere valgkampen på denne plads.