Prøv avisen
Debat

Pia Kjærsgaard svarer på kritik: Kan man heller ikke være myreflittig eller en lus mellem to negle?

"Der vil altid være politiske modstandere, der gerne vil have, at man som formand bliver en politisk eunuk, der ikke har en mening om noget som helst," skriver Pia Kjærsgaard (DF). Foto: Philip Davali/Polfoto

Måske ville det nemmeste være, hvis Kristeligt Dagblad udstyrede mig med en parlør, så jeg og kommende formænd for Folketinget kan se, hvad vi må have lov til at sige for at kunne bevare vores værdighed ifølge Kristeligt Dagblad, skriver Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF)

Under overskriften ”Drop skadedyr i politisk debat” hedder det i Kristeligt Dagblads leder den 2. november, at det er uværdigt, at jeg som formand for Folketinget i et debatprogram med Clement Kjersgaard er kommet til at sige, at EU som institution er at sammenligne med en vakkelvorn og saneringsmoden bygning. For at understrege min pointe anvendte jeg ordet ”rotterede” som metafor, som ifølge min egen og Nudansk Ordbog netop har den overførte betydning.

Det var der ikke nogen, der bemærkede eller påpegede i selve debatprogrammet. Clement Kjersgaard plejer ellers nok at kunne fange sådan et udtryk, men det gjorde han ikke. Med andre ord var det tydeligt ud fra sammenhængen, hvad jeg sagde, og hvad jeg mente.

Det er korrekt, at jeg på et tidspunkt bemærker, at jeg er inviteret med i programmet som formand for Folketinget. Det siger jeg, fordi jeg kun får stillet spørgsmål, hvor jeg bliver bedt om at tage stilling til Dansk Folkepartis konkrete politik og konkrete handlinger. Og aftalen var, at jeg skulle medvirke for at tale om tilliden til politikerne generelt, for det stiller jeg op til i mange sammenhænge.

Men da det så kun kommer til at dreje sig om Dansk Folkepartis politik og gerninger, så minder jeg på et tidspunkt om, at jeg altså er inviteret i studiet som Folketingets formand. Men det tager lederen altså som udtryk for, at jeg nærmest har taget Folketingets talerstol med i studiet.

Alle ved, at jeg har et kritisk syn på den måde, EU fungerer på i dag. Og da jeg blev valgt som formand for Folketinget gjorde jeg det også klart, at jeg altså ikke havde tænkt mig at gå i kloster. Derfor har jeg da taget EU op som emne i flere af mine blogs, og jeg var også på gaden op til folkeafstemningen om EU-forbeholdet. Og det har ingen kritiseret mig for.

Alle tidligere formænd har jo også ageret politisk. Bare se på Mogens Lykketoft og Thor Pedersen. Og det gav også nogle dønninger, men det hører med. Der vil altid være politiske modstandere, der gerne vil have, at man som formand bliver en politisk eunuk, der ikke har en mening om noget som helst.

Men nu vil Kristeligt Dagblads leder have mig til at droppe skadedyr i den politiske debat. Så man må ikke længere sige, at man sidder som en lus mellem to negle. Eller at når katten er ude, så danser musene på bordene. At man er myreflittig går så heller ikke. Måske ville det nemmeste være, hvis Kristeligt Dagblad udstyrede mig med en parlør, så jeg og kommende formænd for Folketinget kan se, hvad vi må have lov til at sige for at kunne bevare vores værdighed ifølge Kristeligt Dagblad?

Pia Kjærsgaard (DF) er formand for Folketinget.