Planbørnefonden: Vi kan først ånde lettet op, når hele verden er vaccineret

Hvis vi for alvor vil slippe for coronapas, mundbind, isolation og sygdom herhjemme, skal vi tage de globale briller på, skriver direktør i Planbørnefonden

Indtil nu er blot 10 procent af indbyggerne i Afrika syd for Sahara vaccineret. Her er det borgere i Elfenbenskystens økonomiske centrum, Abidjan, der bliver vaccineret på en mobil klinik.
Indtil nu er blot 10 procent af indbyggerne i Afrika syd for Sahara vaccineret. Her er det borgere i Elfenbenskystens økonomiske centrum, Abidjan, der bliver vaccineret på en mobil klinik. Foto: Luc Gnago/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens danskerne sukker over at skulle have coronapasset frem igen, er der akut mangel på vacciner i verdens fattigste lande. De vacciner, der kommer frem, kommer ikke til de områder, hvor behovet er størst. Det har store konsekvenser for dem – og for dig og mig.

Netop som de fleste danskere troede, at de havde sluppet den daglige corona-boble med mundbind, hjemmearbejde, sprit og isolation, vendte kravet om coronapas tilbage.

Mens man herhjemme længe har forsøgt at få danskerne vaccineret, er der langt længere mellem vaccinationerne i verdens fattigste lande.

Mere end 75 procent af danskerne er færdigvaccineret mod corona. Kun 10 procent har fået det første stik i Afrika syd for Sahara. Og hvem ved, om de nogensinde bliver færdigvaccineret?

Den globale produktion af vacciner er gået frygteligt langsomt. Og vi er mange, som igen og igen har gjort opmærksom på, at vi ikke kommer pandemien til livs herhjemme, hvis vi ikke sikrer en effektiv udrulning af vacciner i det globale syd. Men der er heldigvis håb forude.

Nu melder den internationale alliance for global adgang til vacciner (Covax), at den har en stor leverance af vacciner på vej til udviklingslande. Den leverer nu vacciner til de lande, der kan distribuere dem effektivt. Det kan man måske godt forstå logikken i.

Ifølge Covax handler det om, at sundhedsklinikker ikke er rustet til at håndtere vaccinerne, at de ikke kan nedkøle vaccinerne som påkrævet, og at de har vanskeligere ved at bringe vaccinerne ud til lokalbefolkningerne.

Samtidig er der store udfordringer med, at der er mistillid til vaccinerne og til sundhedspersonalet. Så der er virkelig lang vej igen. Men skal vi så ikke bare lade dem om det? Nej! For mens det naturligvis er godt nyt, at der langt om længe kommer tempo på leverancerne, nytter det ikke noget, at Covax peger på de mest velfungerende lande først. Det vil have alvorligt skæve konsekvenser, som rammer de mest udsatte befolkningsgrupper hårdest.

Ved siden af at påkalde solidaritet står også den danske egeninteresse i at udrydde corona herhjemme. For vi har selv en interesse i at støtte landene i distribuering af vaccinerne. Der er behov for at støtte op om, at lokale regeringer får udarbejdet strategier for udrulning af vaccineprogrammer.

Og der er massivt behov for målrettet oplysning og information om corona og vacciner på sprog, platforme, i formater og fra afsendere, som lokalbefolkningerne har tillid til.

Sundhedseksperter advarer om, at vaccinerne ikke nødvendigvis dækker nye mutationer, hvis virussen får lov at sprede sig i verden. Så vi risikerer alle at blive syge og isolerede igen.

Danmark kan ikke gøre det alene, men vi kan gå i front i blandt andet EU og kræve, at vi sammen giver de fattigste lande den nødvendige opbakning.

Hvis vi for alvor vil slippe for coronapas, mundbind, isolation og sygdom herhjemme, skal vi tage de globale briller på. Vi kan først ånde lettet op, når hele verden er vaccineret.

Dorthe Petersen er direktør i Planbørnefonden.