Plejehjemsleder: Luk alle plejehjem for besøg fra pårørende

Bekymringen for coronavirus er kommet så tæt på, at leder for plejehjemmet Dagmarsminde, May Bjerre Eiby, har besluttet at lukke dørene for besøgende i to måneder. Alle plejehjem i Danmark bør gøre det samme, mener hun

Allerede inden Danmark lukkede ned valgte plejehjemsleder May Bjerre Eiby at lukke demensplejehjemmet Dagmarsminde for besøgende i to måneder, men har valgt at lade være med at fortælle det til beboerne.
Allerede inden Danmark lukkede ned valgte plejehjemsleder May Bjerre Eiby at lukke demensplejehjemmet Dagmarsminde for besøgende i to måneder, men har valgt at lade være med at fortælle det til beboerne. . Foto: Kåre Viemose/BAM/Ritzau Scanpix.

DET VIRKEDE VANVITTIGT for bare en uge siden. Men i dag er plejehjemsleder May Bjerre Eiby, ikke i tvivl om, at hun har taget den rigtige beslutning. Hendes plejehjem nord for København lukker for alle besøg de næste to måneder.

Kan du forstå, hvis folk tænker, at det er en drastisk beslutning at lukke for besøg i to måneder?

”Nej, det kan jeg ikke forstå. Med de prognoser og den udvikling vi har for coronavirussen i øjeblikket, kan vi ikke gøre andet. Ældre mennesker er en særligt sårbar gruppe. Jeg synes, at alle plejehjem i Danmark bør gøre det samme.”

Men er to måneder uden besøg ikke lang tid, når man bor på et plejehjem og måske ikke har så mange måneder tilbage af sit liv?

”Det har ikke været en nem beslutning. Men jeg har opvejet, hvilken situation vi kan ende i på Dagmarsminde, og hvad vi kan udsætte en beboer for, hvis vedkommende får coronavirussen. Og dér synes jeg, det er værre, at de får virussen, end at de ikke får besøg i to måneder.”

Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du tog beslutningen?

”Jeg forestillede mig en række scenarier, som jeg blev ret bekymret over, for eksempel at halvdelen af personalet skulle i karantæne. Jeg havde møde med vores læge og vores kvalitetsansvarlige sygeplejerske, hvor vi talte om de mulige prognoser for virussen, og at der sandsynligvis kun kommer flere smittede.

Den samtale gjorde, at jeg blev ret sikker på, at vi var nødt til at gøre noget. Men selvfølgelig er det ubehageligt at sende en besked ud om, at beboerne ikke må få besøg i to måneder. Heldigvis var det dejligt at se, hvor godt de pårørende tog imod det. De har bakket os fuldstændig op i beslutningen, også selvom de synes, det er trist.”

Har der været nogen negative reaktioner?

”Nej, overhovedet ikke. Jeg tror egentlig kun, at folk er interesserede i at passe på deres ægtefæller, forældre og bedsteforældre. Jeg tror, de vil gøre alt, for at virussen ikke rammer dem. De ved, hvor skrøbelige beboerne i forvejen er.”

Hvad frygter du, der sker, hvis I bliver ramt af coronavirussen på Dagmarsminde?

”Jeg frygter særligt det scenarie, hvor en af vores beboere skal isoleres på grund af smitte med virussen. Det er ikke sådan lige at isolere en beboer med demens.

På Dagmarsminde tager vi kun demente ind, men omkring 80 procent af alle beboere på plejehjem er demente, så det er en problematik de fleste plejehjem vil stå i.

Demente kan ikke tåle at blive isoleret. De bliver meget urolige og rastløse, når de er alene. Så der er en dobbeltudfordring i, at det er problematisk for deres psykiske helbred, samtidig med at virussen kan være farlig for deres fysiske helbred.”

Hvordan reagerede jeres beboere, da I fortalte, at de ikke kommer til at få besøg i to måneder?

”Vi har ikke fortalt det, for vi ønsker ikke at gøre dem bange eller utrygge. Men det er klart, at hvis de spørger, så vil vi sige det, som det er.”

Kommer de ikke til at undre sig over, at de ikke får besøg de næste måneder?

”Demente har en anden tidsfornemmelse. De vil altid føle, at de har lyst til at se deres familier. Men det vil de lige så meget føle, om familien lige er gået, eller om de ikke har været der i noget tid. Jeg vil faktisk tro, at det er værst for de pårørende.”

I har skærmet beboerne for smittebærere blandt pårørende, men jeres personale kan stadig bære på virussen. Hvordan undgår I smitte?

”Det er selvfølgelig en risiko, vi løber. Vi har instrueret dem i, at de skal holde øje med, om de får hoste, feber eller vejrtrækningsproblemer, og hvis de gør det, skal de ikke komme på arbejde. Med det sagt tror jeg ikke, at vi kan sige os fri fra coronavirussen på Dagmarsminde. Lige nu forsøger vi at mindske risikoen for smitte, men vi forbereder os også på, hvordan vi skal håndtere den, hvis – eller når – den en dag kommer.