Efter store DR-besparelser: Politikerne burde jagte en ny mediepolitik

DR nedlægger program efter program - og det er meningen, for de skal spare. Flere vil følge, hvis de blå partiers medieforlig bliver realiseret fuldt ud, skriver Kurt Strand i mediekommentaren

Mette Bock fik som kulturminister gennemført betydelige besparelser i DR, der følgeligt nedlægger programmer og "fokuserer". Hvis blå bloks medieforlig bliver fulgt til ende, bliver DR skåret endnu mere ind. Og DR har en interesse i at vise, at besparelsen rammer hårdt, skriver Kurt Strand. Arkivfoto.
Mette Bock fik som kulturminister gennemført betydelige besparelser i DR, der følgeligt nedlægger programmer og "fokuserer". Hvis blå bloks medieforlig bliver fulgt til ende, bliver DR skåret endnu mere ind. Og DR har en interesse i at vise, at besparelsen rammer hårdt, skriver Kurt Strand. Arkivfoto. Foto: Iben Gad.

”Mit navn det er Peter. Jeg er 44 år og født på Sri Lanka. Og jeg leder efter mit biologiske ophav…”.

Ordene er fra en nylig udgave af ”Sporløs”, én af i alt 15 populære udsendelser, som forsvinder fra sendefladerne til nytår ifølge en plan, DR offentliggjorde i denne uge. Planen og dens konsekvenser er en direkte følge af medieforliget i 2018, hvor den daværende VLAK-regering besluttede at skære DR med 20 procent, svarende til 773 millioner kroner.

Et beløb, der ifølge generaldirektør Maria Rørbye Rønn – som udtrykt inden punktum var sat for de politiske forhandlinger – ”vil påvirke produktionen af nyt, dansk indhold”. Ordene faldt i ”Debatten” på DR 2 i april 2018, ogEfter store DR-besparelser: Politikerne burde jagte en ny mediepolitik de blev mødt med følgende, irettesættende svada fra daværende Liberal Alliance-kulturminister Mette Bock:

”Jamen, det er meningen. Det er meningen, at vi skal have et andet DR, end det, vi har haft indtil nu.”

Men var det så det, der var meningen, dét, som er blot nogle af konsekvenserne af de omfattende besparelser? Det kondenserede svar er ja, i hvert fald da jeg spurgte medieordførerne fra Venstre og Liberal Alliance i gårsdagens udgave af ”Mennesker og medier”. Sidstnævnte, Henrik Dahl, mente dog, at ”DR godt kan li’ at bruge det, man i USA kalder ’The Washington Monument Syndrome’: Man lukker noget, som er vældig populært og skyder så skylden på politikerne”.

Udsagnet er baseret på en fornemmelse, og selv om ledelse og bestyrelse i DR Byen naturligvis aldrig vil nikke ja til det, indeholder det et gran af sandhed: DR har selvfølgelig en oplagt interesse i at demonstrere, at besparelserne rammer hårdt. Men omvendt leverer det fortsat licensfinansierede mediehus jo blot det, som et politisk flertal har bestilt: Et smallere og mere ”fokuseret” DR.

Det interessante bliver at følge, i hvor høj grad populære udsendelser bliver overtaget af kommercielle kanaler – sådan som politikerne bag medieforliget forestiller sig, at det vil gå. Udover ”Sporløs” er det blandt andre ”Danmarks bedste portrætmaler”, ”Lægen flytter ind” og ”Aftentouren”, som forsvinder til nytår. Hele listen kan ses på dr.dk/om-dr, og den føjer sig til en lige så lang, der allerede har fjernet for eksempel ”Sundhedsmagasinet”, ”Langt fra Borgen” og ”Guld i købstæderne” fra sendeplanerne.

Flere vil følge, hvis de blå partiers medieforlig bliver realiseret fuldt ud. DR mangler at finde besparelser for omkring 300 millioner kroner, og kan indtil videre håbe på, at de bliver aflyst – sådan som kravet fra regeringens støttepartier lyder op til forhandlinger om en ny medieaftale, som ventes at begynde lige efter nytår.

Socialdemokratiet er principielt med på at bremse næste sparerunde, men siger med det finansministerielle mantra, at ”pengene skal findes først”. Så måske politikerne skulle sætte ”Sporløs” ind i jagten på en mindre defensiv mediepolitik end den nugældende.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.