Poul Joachim Stenders vrøvl er manipulerende

Himlen har kysset jorden, og Gud er med os. Den påstand, som er uden empirisk basis, kan man åbenbart få serveret ordentligt i de statsstøttede templer, skriver Anders Stjernholm

Det virker som om, at Poul Joachim Stender tror, at folkekirken har monopol på kristen gudsdyrkelse i Danmark, skriver Anders Stjerneholm.
Det virker som om, at Poul Joachim Stender tror, at folkekirken har monopol på kristen gudsdyrkelse i Danmark, skriver Anders Stjerneholm. Foto: Niels Ahlmann olesen/ Denmark.

I Kristeligt Dagblad den 11. marts gengiver Poul Joachim Stender et brev, han sendte til en mand, der meldte sig ud af folkekirken i Poul Joachim Stenders pastorat.

I brevet kommer Stender med en række argumenter for, hvorfor manden bør forblive medlem af den statsstøttede overtrosforening: Kære Per, du kan ikke desertere! I krig har soldater ikke lov til at stikke af. Og vi er krig i øjeblikket. Kampen mod egoisme og ondskab og selvtilstrækkelighed er på sit højeste. Se bare Rusland, der har invaderet Krim med 30.000 soldater. Statslig egoisme, når det er værst.

LÆS BREVET
: Hvis du melder dig ud af folkekirken, deserterer du

Det her er tydelig manipulerende retorik. Hvordan bliver religion her i form af den danske folkekirke den eneste modpol til egoisme, ondskab og selvtilstrækkelighed? Og hvad har Ruslands opførsel med religion i Danmark at gøre? Hvis endelig deres invasion af Krim skulle bruges i denne debat, skulle det da være imod religion, som er Putins nære allierede i kampen om det russiske folks gunst.

Det kan godt være, at du sparer cirka 3000-4000 kroner om året. Det er penge, du kan bruge til marmelade, kødpølser, toiletpapir, hakket dødt oksekød, og hvad ved jeg, skriver Poul Joachim Stender videre.

Ja, de penge, han ikke bruger på Stenders løn for at tale til færre og færre mennesker, kan Per nu bruge på andre ting. Stender prøver ved at opremse en række ligegyldige ting at gøre Pers nye prioritering af sine midler til en pinlig affære. Men hvordan er mad et dårligere indkøb end at betale til en kollektiv overtro, man muligvis ikke deler længere?

Men handler det ikke om at tænke større med sine penge? Din kirkeskat går til at fortælle folk, der slås med kærligheden, sygdom, død, at himlen har kysset jorden. De er ikke alene i deres afmagt. Gud er med dem. Men vi andre skal også være med dem. Og hvem skal fortælle os det? Det skal den kirke, som du er ved at desertere fra.

Himlen har kysset jorden, og Gud er med os. Den påstand som er uden nogen empirisk basis kan man åbenbart kun få serveret ordentligt i de statsstøttede templer. Hvordan ved Stender det?

Jeg er sikker på, at du bilder dig ind, at du kan være en lige så god kristen ved ikke at være medlem af folkekirken. Vel kan du ej!.

Her virker det. som om Poul Joachim Stender tror, at folkekirken stadig har monopol på kristen gudsdyrkelse i Danmark. Og der må jeg skuffe, men paragraf 67 i Grundloven sikrer danske borgere religionsfrihed. Og der er mere end 50 kristne alternativer til folkekirken, som nyder næsten frie konkurrencevilkår. De fleste af dem er faktisk noget mere kristne end folkekirken, som i sin leflen for flertallet og fortsat statsunderstøttelse har droppet store portioner af Bibelen i sine kernebudskaber.

Kirken er også stedet, hvor du kan øve dig i at have fællesskab med mennesker, som politisk, socialt, holdningsmæssigt står et helt andet sted end dig.

Jeg tror, Poul Joachim Stender skal komme mere ud. For der er mange steder, man kan støde på de mennesker. Faktisk er der rigtig mange steder, hvor der er langt flere mennesker. Og de fleste andre steder er der ikke én mand, der tager 90 procent af taletiden. Hvilket er en kæmpe fordel, hvis du gerne vil lære mennesker at kende.

Jeg håber, at jeg ikke er den eneste, der finder Stender retorik usaglig og manipulerende. Jeg håber også, at der er flere af Stenders kolleger, der stiller sig uforstående over for hans vrøvl. For om-end jeg er en ivrig modstander af folkekirken, så er jeg fan af fairplay. Og statsreligionen bør repræsenteres af bedre folk end Poul Joachim Stender.

Anders Stjernholm er komiker, journalist og tv-vært