Prøv avisen
Debat

Sociolog: Vi har mistet den grundlæggende respekt for mennesket

Professor Martin D. Munk mener, at ”Human Flow” af den kinesiske filminstruktør Ai Weiwei er en fremragende dokumentarfilm, som handler om den globale flygtningekrise, hvor der er blevet filmet fra 23 lande i løbet af et år. – Foto af filmplakat for ”Human Flow”.

Kommer borgere og politikere i den vestlige verden ikke på banen, især i Europa, når det gælder at modvirke samfundets produktion af menneskelige lidelser på den planet, som vi alle lever på, så vil der inden for ti år ske store og ustyrlige omvæltninger, skriver sociologiprofessor

KÆRE MEDBORGERE, kære politikere, kære alle.

Skynd dig ind at se filmen ”Human Flow”. Det er en fremragende dokumentarfilm af den kinesiske kunstner og filminstruktør Ai Weiwei, som handler om den globale flygtningekrise, hvor der er blevet filmet fra 23 lande i løbet af et år.

Filmen er så utroligt tankevækkende og rørende helt ud over det sædvanlige, der er så mange fremragende filmninger, opgørelser, fakta og rammende digte, som generøst tilbydes seeren, og ikke mindst de indfølende og ”frie” ytringer fra flygtninge fra det meste af verden gør stort indtryk. Ytringer, som kommer gennem velkomponerede interviews, især i Europa og i Mellemøsten, og ikke mindst i Afrika, hvor det stigende antal flygtninge ikke synes at være i manges bevidsthed.

Sammenholdt med den igangværende klimakrise er det en krise, der er undervejs med kolossale konsekvenser, som nærmest er ufattelige. De konkrete flygtninges menneskelige og sociale lidelser er så markante og grundlæggende, at det forekommer helt ufatteligt, at vi i Europa er så handlingslammede, når det gælder om at finde nye, reelle sociale, politiske og økonomiske løsninger, ud over at bygge kæmpe mure rundtomkring i verden.

Det er måske forståeligt ud fra et snævert nationalt synspunkt, og ud fra det faktum, at mange medborgere i den vestlige verden i stigende grad oplever utryghed, socialt pres på mange fronter, urimeligheder i al almindelighed, arbejdsløshed – især blandt unge – og en klar tendens til reducerede lige muligheder i indkomst (det har jeg dokumenteret for Danmark med David J. Harding på Berkeley) og generel uretfærdighed.

Jeg kunne blive ved med at opremse problemerne, men som filmen godtgør, så har Europa som konstruktiv tanke, mobilisering og institution spillet helt fallit, når det gælder praktisering af menneskerettigheder, især når det gælder de dårligst stillede i verden og anderledes tænkende.

DETTE SAMMENBRUD er formidlet og foranstaltet af umodige politikere og angste borgere, blandt andet i den vestlige verden, men også i de lande, hvor flygtningeproblemerne er størst, som desværre er blevet så massivt defensive i at levere mulige holdbare løsninger, at det skriger til himlen.

Kommer borgere og politikere i den vestlige verden ikke på banen, især i Europa, når det gælder at modvirke den fortsatte samfundsmæssige produktion af menneskelige lidelser på den planet, som vi alle lever på, nationalistisk migrationspolitik, ufattelig og uretfærdig diskriminering, underminering af klimaet, så vil der inden for 10 år ske så helt store og ustyrlige omvæltninger, som i en eller form under alle omstændigheder vil komme, men omvæltningerne vil komme på en helt uoverskuelig og overvældende massiv måde, som sikkert vil fremtvinge nye livsformer, forhåbentlig med tiden med udgangspunkt i en genoplivning af den døende respekt, som er filmens gennemgående tema.

Når du har set filmen ”Human Flow”, og hvis du som borger, politiker eller menneske er upåvirket og ikke kan se de menneskelige lidelser, som den vestlige verden selv har været med til at producere gennem udplyndring, krige, kolonialisme, materialisme, selvcentreret individualisering, protektionisme, global ulighed, ekstrem arrogance over for den fælles planet og dens natur, så har kynismen og forfaldet vundet.

Lad os alle komme på banen med fælles løsninger til det fælles bedste for alle mennesker på den her planet.

Martin D. Munk er professor i sociologi ved Aalborg Universitet.