Prostitution kan skade. Sex til handicappede skal ikke gå ud over andre udsatte mennesker

HOS LivaRehab arbejdes der med rehabilitering af kvinder, der blandt andet har været i prostitution og udsat for seksuelle overgreb. Siden marts 2011 har 52 kvinder modtaget rehabilitering i LivaRehab. De fleste af dem har været udsat for incest, overgreb og svigt fra barndommen og har levet et liv med prostitution.

Nej, der findes ikke en eneste lykkelig kvinde som Julia Roberts i filmen Pretty Woman hos LivaRehab.

Alle de, der kommer til LivaRehab, har lovligt ophold i Danmark og over 95 procent har etnisk dansk baggrund. De fortæller, at de selv valgte prostitution, som også inkluderede arbejde på bordeller og i escortbranchen. I dag er de medtaget af skader af prostitution eller skader, der er forværret af prostitution. De ønsker et liv med mindre skader og fortryder, at det var nemt for dem at falde i prostitutionsfælden blandt andet på grund af deres sårbare situation, fordi nogle af dem søgte bekræftelse, da de var forsømte som børn.

Medarbejdere og deltagere i LivaRehab følte med den seneste debat om handicappedes ret til at køb af sex via kommunale medarbejdere. Vi synes, at debatten er grim, fordi der bliver brugt to udsatte grupper som gidsler. Vi synes, at debatten er usmagelig og usaglig, når en socialpædagog kan påstå, at han kan se, om kvinder i prostitution er lykkelige eller ej, bare ved at kigge dem i øjnene. Vi synes, at debatten er ensidig, når journalisterne ikke sætter spørgsmålstegn ved hans ekspertrolle.

VI FRA LivaRehab mener, at prostitution kan skade. Vores meningsdannelse kommer fra vores arbejdserfaring og fra vores kendskab til målgruppen. Vi nægter ikke handicappedes ret til at have sex. Men vi mener ikke, at det skal ske på bekostning af andre udsatte mennesker. De fleste ønsker sig sex krydret med kærlighed, omsorg, nænsomhed og respekt, og handicappede er ikke en undtagelse.

Der findes mange undersøgelser, der bekræfter vores viden: Prostitution kan skabe mange sociale og sundhedsmæssige skader, og derfor bør kommunale medarbejdere ikke formidle kontakter til prostituerede. Det må kunderne selv klare, uanset de er handicappede eller ej.