Provst: Medierne fik vores Halloween-arrangement galt i halsen

Er der noget, jeg og mine kolleger kan lære af den megen medieomtale, vi har fået, må det være at fastholde mediernes fokus på det egentlige frem for det, som lige sælger i øjeblikket, skriver Carsten Bøgh Pedersen

Provst Carsten Bøgh Pedersen, her udklædt ved halloween-arrangementet, understreger, at arrangementet blev holdt hos hjemme hos ham og ikke i kirken eller på kirkegården.
Provst Carsten Bøgh Pedersen, her udklædt ved halloween-arrangementet, understreger, at arrangementet blev holdt hos hjemme hos ham og ikke i kirken eller på kirkegården. Foto: Christian Roar Pedersen.

I et indlæg i Kristeligt Dagblad den 3. november udtrykker Kamma Ankjærø i et læserbrev kritik af et provstiarrangement kaldet Peters Mareridt, hvor halloween kædes sammen med kristendom.

Jeg er medansvarlig for arrangementet, og hvis det, Kamma Ankjærø fik ud af indslaget på DR Update den 31. oktober, var i overensstemmelse med virkeligheden, tager jeg gerne kritikken til mig. Men nu forholder virkeligheden sig noget anderledes, og er der noget, jeg og mine kolleger kan lære af den megen medieomtale, vi har fået før, under og efter vores provstiarrangement for konfirmander og unge, så må det være at fastholde mediernes fokus på det egentlige frem for det, som lige sælger i øjeblikket.

Se billeder fra arrangementet: Halloween og horror i Vive Kirke

Der har været meget mediefokus på, at vi har holdt et halloweenarrangement i folkekirken og hvad har det med kristendom at gøre?, spørger Kamma Ankjærø og sikkert også andre. Lad mig lige slå fast, at når Kamma Ankjærø skriver: Halloween hører ikke hjemme på kirkegården, så kan jeg berolige hende med, at den kirkegård, der blev vist i tv-indslaget, er skabt til lejligheden i min baghave. Gravstene er skåret ud i flamingo og bemalet med cement ja, der har ikke været så meget som ét græskar inde på den rigtige kirkegård!

Faktisk er vores provstiarrangement ikke en halloweenfejring, og vi har ikke haft fokus på at promovere halloween i folkekirken. Derimod har jeg og mine kolleger hele tiden haft fokus på først og fremmest at løse den opgave, biskop Henning Toft Bro har tilbudt Hadsund Provsti. En opgave, som bestod i at gøre et pilotforsøg med ungdomsmenighedsråd på provstiniveau. I Hadsund Provsti er vi i den glædelige situation, at menighedsrådene har prioriteret midler til, at vi i provstiet kan aflønne tre ressourcesognepræster ud over de almindelige sognepræster.

Sammen med mig tog de opgaven på sig, og de omdøbte hurtigt ungdomsmenighedsråd til provstipiloter. Vi besluttede os for ikke at vælge de unge for fire år, men i stedet for at finde et konkret projekt, som provstipiloterne skulle arbejde med i nogle måneder og derefter afslutte med et konkret resultat, som de kunne være stolte af.

LÆS OGSÅ:Det er godt at mindes de døde

Her kom tanken ind på halloween. Dels fordi nogle af os allerede havde gode erfaringer med området fra tidligere arrangementer, dels fordi vi havde to unge fyre, som gratis ville gå ind i projektet med stor passion og erfaring på området.

ALLEHELGENSSØNDAG er fejringen af, at døden har tabt, og at en opstandelse venter!

Halloween er ganske vist en amerikansk opfindelse, men halloween har sine rødder i den kristne fejring af allehelgen, og dermed mente jeg, at det var oplagt at kæde påskens evangelium sammen med halloween.

Det er i hvert fald det, vi har gjort, og jeg synes selv, at resultatet blev godt to af vore sognepræster leverede en fantastisk og medrivende indføring i påskens drama!

Vi hører jo ikke om Peter i perioden mellem skærtorsdag og påskemorgen, så selvfølgelig er det helt vores eget påfund, at Peter får mareridt lørdag nat! Peter slutter med at sige i kirken: De har korsfæstet Guds søn nu bryder Helvede løs på jord.

Det er så her, vi fik en mulighed for at koble det, der foregik i kirken, sammen med den gru og uhygge, der uden for kirken og kirkegårdens område var blevet opbygget i den gamle Vive Præstegård.

Provstiets cirka 200 konfirmander og de 350 besøgende dagen efter samt over 100 særligt inviterede om lørdagen træder så at sige ind i Peters mareridt og oplever det, vi forestiller os, at Peter kunne have oplevet i det mareridt, vi tænker os, at han havde natten til søndag.

Efter vandringen gennem gys og uhygge, som medierne desværre har haft næsten hele deres fokus på, endte turen tilbage i kirken, hvor konfirmanderne og de besøgende mødte Peter i samme sovende position, som de forlod ham i. Nu banker det på døren, og Peter vågner af sit mareridt! Han åbner døren! Det er Maria Magdalene! Jeg har set ham, udbryder hun, og det hele ender med en proklamation af opstandelsens virkelighed døden og helvede har tabt! Præsten i ornat lyser velsignelsen, og folk kan gå hjem!

Carsten Bøgh Pedersen, provst for Hadsund Provsti,Præstevej 1, Hadsund